Gyártók Ilyen lesz az első elektromos Maserati

Ilyen lesz az első elektromos Maserati

autopro.hu/P.B. | 2022.10.04 16:21

Ilyen lesz az első elektromos Maserati

Fotó: Maserati Media Site

Már korábban is adott egy kis betekintést a Maserati a GranTurismo legújabb verziójába, ám október 3-án végre néhány technikai információt is megadott az olasz gyártó. Ugyanakkor az autó belsejét még mindig nem láthatjuk.

Hirdetés

A Maserati közleménye szerint az új GranTurismo új fejezetet nyit a gyártó történelmében. Ez abban mindenképpen igaz, hogy a modellt belső égésű (benzines) motorral és tisztán elektromos verzióban is piacra dobja az olasz sportkocsigyártó – ez lesz az első tisztán elektromos Maserati.

A gyártó külön kiemeli, hogy az új GranTurismo is száz százalékban olasz: a modell fejlesztése és összeszerelése is Olaszországban zajlik, bár nyilvánvalóan tartalmazni fog nem csak olasz alapanyagokból álló alkatrészeket is a jármű.

Komoly teljesítmény hajtástól függetlenül

A benzinmotoros kivitel 3,0 literes Nettuno V6-os biturbó motort kap, ez a Modena nevű alapkivitelben 496 lóerő teljesítménnyel és 600 newtonméterrel bír, ami 3,9 másodperces 0-100 kilométer/óra gyorsulásra és 302 kilométer/órás csúcssebességre elég. Ugyanezzel a motorral lesz egy Trofeo nevű kivitel is, amelyben 557 lóerő/650 newtonméter áll a vezető rendelkezésére, ami 3,5 másodperces sprintre és 320 kilométer/órás csúcsra elég. A váltó mindkét esetben a ZF 8 fokozatú automatája.

Fotó: Maserati Media Site

Az elektromos verzióban a padlóban, T alakban alakítottak ki az akkumulátor számára helyet, így megmaradhatott az alacsony üléspozíció. Az akkumulátor 13,5 centiméter magas, 800 voltos, kapacitása pedig és 92,4 kilowattóra. A töltéssel sem lehet komoly probléma, ugyanis az akku akár 270 kilowatt teljesítményű villámtöltés fogadására is képes.

Ez a rendszer a Folgore verzióban egy hárommotoros, 560 kilowattos (761 lóerő) hajtást szolgál ki. Ezzel az autó 2,7 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órára álló helyzetből.

Néhány infó az utastérről

A belső térről továbbra sincsenek fotók, ám néhány szóban erről is elárult pár információt a Maserati. A műszerfalon akár öt képernyő is lehet, a bőrborítás alapfelszereltség, míg a Folgore modellbe újrahasznosított halászhálókból készített Econyl szövetből készítik a kárpitozást. A Maserati GranTurismo alapesetben 14 hangszórós hifit kap, opciós a 19 hangszórós Sonus Faber 3D hifi.

A fentiek mellett a piacra dobás alkalmával készülni fog egy PrimaSerie 75 különkiadás is a GranTurismo 75. születésnapjának alkalmával.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink