Gyártók Így vészelik át a legforróbb napokat a magyar autógyárakban

Így vészelik át a legforróbb napokat a magyar autógyárakban

Pardavi Mariann | 2018.08.15 08:32

Így vészelik át a legforróbb napokat a magyar autógyárakban

A kánikula embert próbáló tud lenni akár még vízparton is, gyártóberendezések mellett, munka közben küzdeni a hőséggel pedig különösen megerőltető. Körbekérdeztük a magyarországi autógyárakat, hogyan teszik elviselhetővé a meleget a dolgozók számára. Van, ahol jégkrémet is osztottak.

– Az év egyik legforróbb napjára eső különleges akciónk, a jégkrémosztás mellett tartós és összehangolt intézkedésekkel próbáljuk enyhíteni a hőség kellemetlen hatásait a munkatársaink számára. Az üzemeink hőmérséklete temperált, a gyár teljes területén ivóvíz-adagoló állomásokat helyeztünk el a pihenőzónákban, de emellett igény szerint palackozott vizet is osztunk a munkába érkezőknek. Természetesen az üzemorvosi szolgálatunk is felkészült a kánikulára – közölte megkeresésünkre a kecskeméti Mercedes kommunikációs vezetője, Ludvig Orsolya.

Az Audi Hungaria is nagy figyelmet fordít a nyári hőségben munkatársai egészségének védelmére. Már a gyártócsarnokokat is úgy alakították ki, hogy hőségben is megfelelően tudják hűteni a levegőt.

– Automata mérőberendezések három paramétert mérnek folyamatosan: száraz, nedves hőmérséklet és légsebesség. Ezt az úgynevezett Globus-hőmérő segítségével mérik, amely kiadja a korrigált effektív hőmérsékletet. A beállított határérték elérése esetén automatikus információs rendszer segítségével azonnal értesítenek minden érintett vezetőt a kötelező óránkénti pihenőidő kiadásáról – árulta el a győri Audi sajtóosztálya.

Hozzátették azt is, minden munkaterületen rendelkezésre állnak szódavíz-automaták, engedélyezik a könnyített ruházatot ott, ahol a munkabiztonsági előírások ezt lehetővé teszik. A vállalat citromlevet kínál a munkatársak számára a hőségszünetben a teamszobákban és -sarkokban. Igény esetén a termelésben dolgozók számára névre szóló termoszt biztosítanak az ivóvíz hidegen tartására. A vállalat egészségmenedzsment területe pedig megelőző tájékoztatást folytat a munkatársakkal a hőség egészségügyi hatásaival kapcsolatban és a védekezés módjáról, valamint értesíti a mentőszolgálatot a hőségszünet elrendeléséről, gondoskodik megfelelő mennyiségű infúziókészletről.

Az Opel Szentgotthárd az EÜM SZCSM 3/2002 rendelettel összhangban a következő intézkedéseket vezette be a hőség hatásának csökkentésére: hűtött védőitalt biztosítanak, munkaközi szüneteket vezettek be a melegebb órákban, amelyeket klimatizált helyiségben tölthetnek el a munkatársak. Könnyített öltözéket viselnek a dolgozók, a szerelősori munkahelyeken pedig helyi ventillátorokat szereltek fel.

Az esztergomi Magyar Suzukinál pedig védőitallal, megnövelt szünetidőkkel, valamint párakapukkal, hűtéssel védekeznek.

Kiemelt Partnereink