Gyártók Igaza lenne? A VW-vel és az Audival van a legnagyobb gond?

Igaza lenne? A VW-vel és az Audival van a legnagyobb gond?

autopro.hu/Sz.K. | 2019.03.09 05:00

Igaza lenne? A VW-vel és az Audival van a legnagyobb gond?

A változások lekövetésére való képtelensége miatt erősen kritizálta a Volkswagent Wolfgang Porsche, a VW felügyelőbizottsági tagja. A kemény szavakat persze nem Herbert Diessnek, a konszern vezérigazgatójának címezte.

Hirdetés

A Porsche a Volkswagen-cégcsoport márkái közé tartozik, így Wolfgang Porsche a konszern felügyelőtanácsának tagja is. Porsche szerint azonban a bizottság struktúrája berozsdásodott. Hangsúlyozta azonban, hogy kritikáját nem Herbert Diess-nek, a konszern vezérigazgatójának célozta, sokkal inkább a konszernen belüli, a változásokkal kapcsolatos hozzáállást tartja problémásnak. Az elektromobilitásra való átállás miatt bizonyos, hogy a VW, csakúgy, mint a többi autógyártó, kevesebb emberi munkaerőt akar a gyártósorokon látni. Viszont szerinte problémás, hogy a wolfsburgi gyár a hagyományok alapján minden gyakornokot felvesz.

„Nem egy paradicsom vagyunk, hanem egy vállalkozás, amelynek versenyeznie kell – nyilatkozta a Manager Magazinnak. Porsche a legnagyobb problémát a konszernen belül a Volkswagennél látja, de szerinte az Audinál sem minden tökéletes.

Ingolstadt is be van rozsdásodva. Wolfsburgban a helyzet azonban már régebb óta fennáll” – mondta Porsche. Szerinte elsősorban az üzemi bizottságoknak kellene átalakulniuk, és akkor a VW hatékonyabb lenne.

Bernd Osterloh, a felügyelőbizottság elnöke visszautasította Porsche megjegyzését. „A mi problémáinkat úgy hívják, WLTP (Könnyű Gépjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárása, Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure). Elhalasztott járműprojektek, dízelbotrány, szinergiák és bonyolultság. Ezek olyan menedzsment-témák, melyeknek semmi köze a munkavállalókhoz” – hangsúlyozta.

A WLTP miatt a VW egyre csökkenő eladásokkal küzd, hangsúlyozza a lap. Ezzel egy időben az autógyártó milliárdokat fektet a jövő technológiáiba, mint például az elektromobilitás és az önvezetés. Az Audinak még több problémája van, míg a konkurens BMW és Mercedes egyre jobban zárkózik fel. A márkának új és innovatív termékekre van szüksége, hogy a cég mottójának (A haladás technikája) meg tudjon felelni. Az e-Tron, mely csak annyit nyújt, mint a Tesla, a Jaguar és a Mercedes konkurens modelljei, nem lesz ehhez elég – fogalmaz a lap.

Kiemelt Partnereink