Gyártók Hoppon maradt a Velodyne, mással fejleszt a Ford

Hoppon maradt a Velodyne, mással fejleszt a Ford

autopro.hu/P.B. | 2021.02.16 17:23

Hoppon maradt a Velodyne, mással fejleszt a Ford

Fotó: Youtube

A Ford még 2016 augusztusában fektetett 150 millió dollárt a Velodyne-ba azzal a céllal, hogy az autonóm járműveket fejleszthessen a cég termékeivel – például lidarokkal. Most viszont az összes részvényét eladta az amerikai OEM, vélhetően azért, hogy az Argo technológiáit használhassa önvezető autóiban.

A Velodyne 2020 őszén ment tőzsdére, ekkor a Ford a vállalat részvényeinek 7,6 százalékát birtokolta. Mostanra ezektől a részvényektől megvált a vállalat, vélhetően azért, hogy az Argo AI technológiáit használhassa.

Eddig a Ford és a partnere, az Argo AI a gyártó összes autonóm technológiákat tartalmazó járművében használta a Velodyne lidarjait és egyéb megoldásait. A legfrissebb tesztautó, a Ford Escape legújabb generációja is a Velodyne Alpha Prime lidarokat használja.

Az Argo AI 2017-ben hozta létre a Princeton Lightwave nevű vállalkozását kifejezetten lidarok és szenzorok fejlesztésére. A Ford jövőben ennek a vállalatnak a termékeit fogja alkalmazni az autonóm járműveiben a Velodyne helyett – véli a Forbes.

Bajban a Veoneer

A Velodyne fejlesztője, a Veoneer közleményben jelentette be, hogy az autonóm járművek területén egy fontos ügyfele lemondta a jövőbeni megrendeléseit és megszünteti az együttműködést a vállalattal. Ez az ügyfél minden bizonnyal a Ford.

A Veoneer a közleményében azt is kijelentette, hogy ez a változás érezhetően hatással lesz a cég idei eredményeire és kilátásaira. Mint írták, felülvizsgálják a lidar-stratégiájukat, miután a piac gyorsan változik. A jövőben elképzelhető, hogy inkább rendszerintegrátorként lenne jelen a vállalat a piacon. A Forbes is azt írja cikkében, hogy a lidargyártók közül valószínűleg eltűnik a Velodyne.

A Ford annyit árult el a lépésről, hogy jelenleg minden autójukban a Velodyne lidarjait használják, a jövőt viszont nem szeretnék kommentálni. A részvények eladását a Ford tőzsdei stratégiájának nevezte a vállalat egyik szóvivője.

Kiemelt Partnereink