Gyártók Hónapokra leáll a VW egyik e-autós gyártósora

Hónapokra leáll a VW egyik e-autós gyártósora

autopro.hu/P.B. | 2024.03.04 15:22

Hónapokra leáll a VW egyik e-autós gyártósora

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen a zwickaui gyárának egyik gyártósorát egészen decemberig leállítja a villanymotorok hiány amiatt. Zwickau mellett ez emdeni üzem is érintett, de ott csak rövid leállásra kerül sor március elején.

A villanymotorok gyenge ellátottsága miatt a Volkswagen a termelést korlátozó intézkedésekre kényszerül: decemberig leáll a zwickaui 2-es gyártósor, ahol a VW ID.4 és ID.5, valamint az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modellek épülnek. A mintegy 8000 alkalmazottból várhatóan több mint ezret érint a gyártás leállása. Emdenben is hasonló a helyzet, de ott a szünet csak öt napig tart (a hétvégével együtt).

A szűk keresztmetszet hátterében az áll, hogy a Volkswagen Csoport számos modelljének hátsó tengelyén korábban használt 150 kilowattos PSM-et az új APP550 váltja fel. Ez nem csak 210 kilowatt teljesítményt, hanem 550 newtonméteres maximális nyomatékot is kínál. Az új villanymotor ugyanakkor hatékonyabb, így a hatótávolság megnő.

Nem megy gördülékenyen a gyártás megkezdése

A Freie Presse jelentése szerint zavarok vannak az ellátási láncban az APP550 gyártása során a VW kasseli üzemében. Ennek eredményeként a nagyobb teljesítményű villanymotorból kevesebbet szállítanak, mint azt eredetileg tervezték. A rendelkezésre álló néhány APP550 egyre inkább Emdenbe kerül, hogy ne veszélyeztessék az új VW ID.7 gyártásának felfutását – jelezte a Volkswagen egy szóvivője.

A zwickaui termelés az 1-es gyártósoron, ahol a VW ID.3 és a Cupra Born készül, egyelőre zavartalan – ezekbe az autókba a korábbi villanymotor kerül, amit ugyan szintén Kasselben gyártanak, de ebből van elég.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink