Gyártók Hidrogénre áll át a Rolls-Royce

Hidrogénre áll át a Rolls-Royce

autopro.hu/Sz.K. | 2023.02.06 10:21

Hidrogénre áll át a Rolls-Royce

Fotó: Rolls-Royce Press

Miközben a Rolls-Royce új vezérigazgatója, Tufan Erginbilgic elhelyezkedik új pozíciójába, a luxusautó-gyártó folytatja a hidrogénalapú meghajtás fejlesztését, és elért egy komolyabb mérföldkövet.

A Rolls-Royce befejezte az MTU Friedrichshafen GmbH Series 4000 L64 motor 12 hengeres gázhajtású, 100 százalékban hidrogén üzemanyaggal működő változatának tesztelését, ami pozitív előrelépés a vállalat energiaváltási törekvései szempontjából. Az MTU-motorokat az MTU Aero Engines német repülőgépipari vállalat tervezte, és a pozitív teszteredmények remek hatékonyságot és teljesítményt mutattak.

Az eredmények azután születtek, hogy a Rolls-Royce Motor Cars bejelentette, hogy 2022-ben rekordot döntöttek az újautó-eladások terén: 2021-hez képest nyolc százalékos növekedéssel 6021 gépkocsit gyártottak.

A Rolls-Royce a hidrogénenergia felhasználására törekszik

A Rolls-Royce fenntarthatósági kampányának részeként a fenntartható üzemanyagokat és technológiákat tanulmányozza, különösen a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. A zöld hidrogénnel az MTU-motorok szén-dioxid kibocsátás nélkül működhetnek.

„Ez a motor kiszolgálja majd a hidrogénnel működő motorok iránti piaci igényt, valamint megbízható és tiszta energiaforrásként áll majd vásárlóink rendelkezésére” – mondta Tobias Ostermaier, a Rolls-Royce Power Systems üzletágának Stationary Power Solutions elnöke.

Dr. Jörg Stratmann, a Rolls-Royce Power Systems vezérigazgatója a hidrogént az energetikai átvitel egyik központi elemének tartja.

„Egyaránt használható a felesleges energia tárolására és üzemanyagként, nemcsak motorok, hanem üzemanyagcellák és áramot termelő erőművek számára is, amelyek klímasemleges villamosenergiát és hőt termelnek” – mondta.

Az új vezérigazgató készen áll az energetikai átállásra

Eközben a Rolls-Royce bejelentette, hogy Tufan Erginbilgicet nevezték ki vezérigazgatóvá. Tufan Warren East utódja lett, és egyben a Rolls-Royce Holdings plc ügyvezető igazgatója is – írja a Manufacturing Digital.

„Az első teljes hetem befejezése pontosan azt hozta fókuszba, hogy miért is vállaltam el a Rolls-Royce vezérigazgatói pozíciójának felelősségét” – mondta Erginbilgic. „Tudtam, hogy a kollégák, akikkel ezen a héten (személyesen és online) találkozom, hihetetlenül intelligensek lesznek, de ami igazán inspirált, az az volt, hogy készek megfelelni az előttünk álló kihívásoknak és hatalmas lehetőségeknek” – tette hozzá.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink