Gyártók Hidrogénmotor-kutatóknak kínál ösztöndíjat a Volvo

Hidrogénmotor-kutatóknak kínál ösztöndíjat a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2024.01.16 09:20

Hidrogénmotor-kutatóknak kínál ösztöndíjat a Volvo

Fotó: Volvo Trucks Images and Fim Gallery

A Volvo Csoport egy új programmal kívánja támogatni a hidrogénüzemű belső égésű motorok fejlesztését. A haszongépjármű-gyártó ösztöndíjprogramot indít a technológiával foglalkozó doktorandusz hallgatók számára.

Hirdetés

A Volvo a 2024 első negyedévében induló kiválasztási folyamat során kettő hallgatót fog felkarolni, akik aztán a vállalat foglalkoztatásában állva a Chalmers Műszaki Egyetemen és a Lundi Egyetemen, Svédországban fogják kutatómunkájukat végezni.

A Volvo az akkumulátoros elektromos mellett a hidrogén üzemanyagcellás és a hidrogénmotoros hajtástechnológiákba is befektet. A vállalat szerint a belső égésű motor ma és a jövőben is valós alternatívát fog képezni, és hozzájárulhat a nettó zéró kibocsátás eléréséhez a teherautók, buszok, építőipari gépek és hajók esetében egyaránt.

„Úgy hisszük, hogy a jövő különböző hajtásmódokat fog megkövetelni annak érdekében, hogy megfelelhessünk vásárlóink igényeinek és környezeti elvárásainak” – fogalmazott Lars Stenqvist, a Volvo Csoport technológiai igazgatója, hozzátéve, hogy a vállalat által már tesztelt hidrogént használó belső égésű motor egy nagy érdeklődéssel övezett technológia.

Ellensúlyozzák a csökkenő támogatást

A Volvo a VICE (Volvo Internal Combustion Engine – Volvo Belső Égésű Motor) ösztöndíjat közleménye szerint azért indítja el, hogy a belső égésű motorok kutatására irányuló állami támogatások csökkenése, azzal együtt pedig a terület iránti hallgatói érdeklődés halványulása ellenére is biztosítsa a szükséges kompetencia meglétét.

A programba beválasztott kettő hallgató 2024-2029 időszakában fogja kutatómunkáját a Volvo munkatársaként végezni. Ezalatt az idő alatt a vállalat fogja finanszírozni tevékenységeiket.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink