Gyártók Hidrogénes motorral készítene autót a Renault

Hidrogénes motorral készítene autót a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.02.22 09:19

Hidrogénes motorral készítene autót a Renault

Egyelőre ennyit enged látni a Renault a készülőben lévő koncepcióról | Fotó: Renault Newsroom

A Renault arra készül, hogy májusban leleplezzen egy hidrogénnel működő belső égésű motorral szerelt koncepcióautót, azzal a céllal, hogy később gyártásba is vigye azt.

Hirdetés

A francia autógyártó a 2021 évi pénzügyi eredmények ismertetésén villantotta meg először az új koncepciót. Bár eddig kevés részlet ismert, új dizájnelemek egyértelműen kivehetőek – ilyenek például a szögletes nappali menetfények, illetve az erősen „gyűrött” motorháztető. Összességében úgy tűnik, hogy az autó stílusa tükrözi az elektromos Renault 5-ét, ami még szintén csak koncepció szintjén létezik.

Az új típus nem csak hajtástechnológiájában ígérkezik zöldnek, hanem a felhasznált anyagok tekintetében is, ugyanis a Renault újrahasznosítható anyagok széleskörű alkalmazását tervezi.

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy többről van szó, mint egy egyszerű tanulmányról: „Mikor egy koncepciót készítünk, azt azzal a céllal tesszük, hogy valódi autókat csináljunk belőle” – fogalmazott.

Nagy potenciál

A Renault a „hidrogén motor” kifejezéssel írja le a koncepció hajtását, ami arra enged következtetni, hogy egy hidrogénnel működő belső égésű motorról van szó. A technológiával a hajtásrendszer radikális megváltoztatása nélkül lehetne kibocsátásmentessé tenni az autókat, ennek ellenére eddig nem kapott sok figyelmet. A mellette leginkább elkötelezett cégek a Toyota és a Yamaha, amik nemrég egy hidrogénüzemű V8-as motort mutattak be.

A Renault, pontosabban annak egy cége, a HYVIA jelenleg is foglalkozik hidrogénhajtású járművek fejlesztésével, ám a cég haszonjárművei üzemanyagcellát használnak.

A májusban leleplezendő autó nem kizárt, hogy akkumulátoros elektromos hajtáslánccal is készülni fog, ezenkívül a Renault „fedélzeti technikai innovációkat” ígér, ami a belső térben új technológiák és esetleg dizájn érkezését vetíti előre – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink