Gyártók Hidrogénes furgonok tesztelésébe kezd a Ford

Hidrogénes furgonok tesztelésébe kezd a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.05.17 08:16

Hidrogénes furgonok tesztelésébe kezd a Ford

Fotó: Ford Media Center

Hidrogén üzemanyagcellás E-Transit furgonok tesztelésébe vág bele idén a Ford az Egyesült Királyságban. A járművek egy három év időtartamú, 2025-ig tartó projekt keretében fogják az utakat járni.

Hirdetés

A projektet egy Ford által vezetett, hat partnerből álló konzorcium valósítja meg. Az együttműködők célja annak kiderítése, hogy a hidrogén üzemanyagcellás technológia alkalmas-e nagyobb távolságok kibocsátásmentesen leküzdéséhez.

Tim Slatter, a Ford nagy-britanniai területi vezetője a projekt bejelentése kapcsán elmondta: „A Ford meggyőződése, hogy az üzemanyagcellák elsődleges alkalmazási területét a legnagyobb, legnehezebb haszonjárművei adhatják, hogy biztosított legyen azok kibocsátásmentessége, egyúttal vásárlóink magas napi energiafogyasztási igénye is.”

A Ford szerint az üzemanyagcellás hajtásláncokat az azokat jellemző, akkumulátoros opciókhoz képest nagyobb hatótávolság és töltési sebesség ideálissá teszi azon alkalmazásokhoz, melyek nagy távolságok megtételével, nagy terhek mozgatásával, külső eszközök energiával ellátásával vagy korlátozott töltési lehetőségekkel járnak.

A töltésre is gondolnak

A projekt során a Ford egy flottaüzemeltetővel és a hidrogénes technológiába fektető vállalatokkal működik közre. A partnerek között van a BP is, mely a hidrogéntöltési infrastruktúrával szemben támasztott igényeket fogja felmérni.

A tesztek során nyolc átalakított, hidrogén üzemanyagcellás Ford E-Transitot fognak használni, melyeket 2025-ig fognak közutakon tesztelni.

A Ford a 90-es évek óta kutatja az üzemanyagcellás technológiát. Sajtóközleménye szerint Európában most is több olyan projekt részese, melyek hidrogén belső égésű motoros vagy üzemanyagcellás járművekben alkalmazását vizsgálják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink