Gyártók Hidrogénes csuklós buszokat szállít a Solaris

Hidrogénes csuklós buszokat szállít a Solaris

autopro.hu/V.M. | 2023.02.20 12:18

Hidrogénes csuklós buszokat szállít a Solaris

Fotó: Solaris Bus & Coach

A Solaris a német Stadtwerke Aschaffenburg Verkehrs közlekedési szolgáltató megrendelésére 12 darab hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt fog szállítani. Ezekből kettő a csuklós kialakítású Urbino 18 hydrogen lesz, melyekre most először kapott megrendelést a lengyel buszgyártó.

A Frankfurttól keletre fekvő Aschaffenburg városában tíz Urbino 12 hydrogen szóló és kettő Urbino 18 hydrogen csuklós hidrogén üzemanyagcellás busz fog üzembe állni 2024-től.

A tavaly ősz óta elérhető, 18 méter hosszú Urbino 18 hydrogenre a német város közlekedési szolgáltatója adta le az első megrendelést, mely csupán az első lehet a sorban, ugyanis a Solaris közleménye szerint a típus iránt nagy érdeklődés mutatkozik.

A 2022-ben Magyarországon is tesztelt, és autopro.hu által is kipróbált kistestvér, az Urbino 12 hydrogen már több mint 200 megrendelést kapott, amiből százat már teljesített is a Solaris. Ezek a járművek Olaszországban, Németországban, Hollandiában és Lengyelországban szállítanak utasokat.

Mind a csuklós, mind a szóló buszokban a hidrogént gázhalmazállapotban, elöl a tető fellett található tartályokban tárolják. A hidrogént a szólókban egy 70 kilowatt, míg a csuklós járművekben egy 100 kilowatt teljesítményű üzemanyagcella hasznosítja. Az üzemanyagcellát az előbbiekben egy, míg az utóbbiakban kettő 30 kilowattórás akkumulátor támogatja akkor, mikor rövid ideig nagyobb teljesítményt kell leadni.

A járműveket légkondicionálóval, a belsőteret és a közvetlen külső környezetet figyelő kamerarendszerrel, illetve automatikus utasszámláló rendszerrel látják el.

A Solaris az elektromobilitási modellkínálatának alapvető alkotórészeként írja le a hidrogénes buszokat, melyek szerinte ideálisak a zéró emissziót célzó települések számára.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink