Gyártók Hiába a kisebb veszteség, bajban van a Canoo

Hiába a kisebb veszteség, bajban van a Canoo

autopro.hu/V.M. | 2023.08.16 09:22

Hiába a kisebb veszteség, bajban van a Canoo

Fotó: Canoo

Az elektromos járműveket gyártó Canoo a vártnál kisebb második negyedévi veszteségről számolt be, a NASA-nak is szállító vállalat azonban így is szorult pénzügyi helyzetben van.

Hirdetés

Az elektromos furgonokat fejlesztő Canoo az április-júniusi időszakban 70,9 millió dollár veszteséget termelt, ami kevesebb mint fele az egy évvel korábbi 164,4 millió dollárnak. Az egy részvényre vetített 14 centes veszteség egyúttal az elemzői várakozásokban szereplő 19 centnél is jóval kevesebb.

Az eredményhez hozzájárult, hogy a kutatás-fejlesztési költségek éves összevetésben 67 százalékkal csökkentek az elmúlt negyedévben, így a működési költségek 73,6 millió dollárt tettek ki a tavalyi több mint 173 millió dollár után.

Más elektromos járműveket gyártó startupokhoz hasonlóan a Canoo is a befektetői tőke elapadásával és a magas inflációval küzd. Bár a mostani eredmények még akár bíztatónak is hathatnak, az amerikai vállalkozás továbbra is nehéz pénzügyi helyzetben van: a negyedévi számok ismertetésével egy időben közölte, kétséges, hogy a következő tizenkettő hónapban folytatni tudja működését.

A Reuters által idézett adatok szerint a Canoo december végén 36,6 millió dollár készpénzzel rendelkezett, június végére azonban ez mindössze ötmillió dollárra csökkent. Ugyanakkor saját számításai szerint az év második felében 70-100 millió dollárnyi kiadása lesz.

Komoly bírság nehezíti a helyzetet

A Canoo helyzetét az sem könnyíti meg, hogy nemrég dollármilliós bírságot szabtak ki rá, amiért alaptalanul optimista előrejelzésekkel tévesztette meg befektetőit.

A céget a nehéz helyzetben három szerződés tarthatja a felszínen. Egyrészt az amerikai védelmi minisztérium fejlett akkumulátorokat rendelt tőle, másrészt pedig a NASA és a Walmart kereskedelmi lánc számára elektromos furgonokat szállít.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink