Trend Már az űrexpedíciókban is ott az e-mobilitás

Már az űrexpedíciókban is ott az e-mobilitás

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.18 04:20

Már az űrexpedíciókban is ott az e-mobilitás

Fotó: Canoo Press

A Canoo Technologies mostanában kevesebb hírt adott magáról, ám most egy egészen izgalmas projektjükről számolhatunk be. A startup nemrég jelentette be, hogy három legénységszállító járművet (Crew Transportation Vehicle, CTV) szállított a NASA floridai Kennedy Űrközpontjába.

Hirdetés

Egy korábbi megállapodásban foglaltaknak megfelelően az elektromos személyszállító járművek az Artemis holdi küldetések űrhajósait fogják az indítóállomásra szállítani. A Canoo Lifestyle Vehicle elektromos kisbuszon alapuló CTV-ket úgy tervezték, hogy teljesen beöltözött űrhajósokat, a repülést támogató személyzetet és felszerelést szállítsanak a kilövőálláshoz.

A járművek exkluzív külső és belső kialakítással rendelkeznek, amely az űrhajósok és a személyzet számára kényelmet és biztonságot ígér a Kennedy Űrközpontban található 15 kilométeres út során. A Canoo közölte, hogy még ebben az évben nyilvánosságra hozza a CTV külső és belső képeit.

Nem adtak hírt a másik típusról

A Canoo Lifestyle Vehicle jelenleg 39.950 dolláros (13 millió forintos) kezdő fogyasztói árral szerepel a listán, ami 5200 dollárral (1,7 millió forinttal) magasabb, mint az eredetileg 2021 májusában bejelentett ár.

Ne feledjük, hogy ez az ár a Delivery változatra vonatkozik, amely elöl csak két üléssel, hátul pedig zárt raktérrel rendelkezik. A Canoo még nem jelentette be a drágább utasváltozat árazását – nyilvánvalóan a NASA számára kifejlesztett modell ennél drágább lehet.

Nem akármiben vesz részt a Canoo

Az Artemis II az első legénységgel ellátott olyan küldetés, amely része a NASA azon tervének, hogy tudományos és felfedezési céllal hosszú távú jelenlétet teremtsen a Holdon.

Az űrhajósok egy 10 napos repülés után jutnak majd el a Holdra. A Space Launch System rakétát és az Orion űrhajót is tesztelni fogják a projekt keretében, ráadásul első alkalommal emberekkel a fedélzeten – írja az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink