Gyártók Helyi ellátási lánccal gyártja új modelljét a Mercedes

Helyi ellátási lánccal gyártja új modelljét a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2022.09.01 13:21

Helyi ellátási lánccal gyártja új modelljét a Mercedes

Fotó: Mercedes me media

A lokalizált gyártás mellett a Mercedes-Benz a karbonsemleges logisztika számos elemét is megvalósította, ezzel is készülve a 2039-es, teljes karbonsemlegességet kitűzött célra. Az alabamai gyárban azonban még gyártanak belső égésű motorral szerelt modelleket is.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes-Benz megkezdte az EQS SUV gyártását az Egyesült Államokban, az alabamai Tuscaloosa városában található üzemben. A gyárból Európába is fognak exportálni autókat, emellett az amerikai kormány új törvényeihez igazodva az ott készülő elektromos járművek jogosultak lesznek az adójóváírásra.

A Mercedes igazodik a később szigorodó előírásokhoz is, és amennyire csak lehet, helyi beszállítókra támaszkodik az üzem ellátási láncában. Az elektromos modellek gyártásához szükséges lítium-ionos akkumulátorokat a közeli Woodstockban található Mercedes-Benz akkumulátorgyárból szerzik be, amelyet a vállalat az akkumulátorspecialista Envision AESC-vel közösen idén márciusában nyitott meg. Az új gyár egy autópályán könnyen megközelíthető az akkugyárból.

Ez azért is fontos lépés, mert így 2023-tól is jogosultak lesznek a Mercedes EQS amerikai vásárlói az adójóváírásra az elektromos autójuk iránt, hiszen a jármű és az akkumulátor is az Egyesült Államokban készül.

Karbonsemleges logisztika

Az amerikai Mercedes-Benz szóvivője elmondta, hogy a vállalat a Mercedes-Benz Ambition 2039 környezetvédelmi kezdeményezésének részeként a szén-dioxid-semleges logisztikára törekszik, amelynek célja, hogy minden autója és könnyű haszongépjárműve szén-dioxid-semleges legyen, beleértve a gyártást és a teljes logisztikát.

„A cél egy karbonsemleges flotta bevezetése 2039-től a teljes életciklus mentén, beleértve a logisztikát is” – mondta a szóvivő.

Az autógyártó közlése szerint a márciusban átadott üzemben az akkumulátorgyártás szén-dioxid-semlegesen zajlik, ezt számos fenntarthatósági kezdeményezés támogatja: ide tartozik a napenergia használata, az összegyűjtött esővíz felmelegítésére, valamint a LED-es világítás. A létesítményben használt targoncák dízel üzemanyag helyett hidrogénnel működnek.

Továbbá az Envisionnal együttműködve az autógyártónak sikerült tíz százalék körülire csökkentenie a lítium-ion akkumulátorok kobalttartalmát.

Egyelőre még nem tisztán elektromos gyár

Az elektromos járművek gyártása a Tuscaloosában része az autógyártó azon globális célkitűzésének, hogy idén három kontinens hét telephelyén nyolc teljesen elektromos modellt gyártson.

Az EQS és EQE gyártása mellett az üzemben továbbra is szerelnek össze hagyományos hajtású GLE, GLE Coupé, GLS és Mercedes-Maybach GLS modelleket is – írja az Automotive Logistics.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink