Gyártók Hatósági jóváhagyást kapott a Volvo akkugyára

Hatósági jóváhagyást kapott a Volvo akkugyára

autopro.hu/P.B. | 2023.07.20 08:19

Hatósági jóváhagyást kapott a Volvo akkugyára

Fotó: northvolt newsroom

Fontos engedélyt zsebelhetett be akkumulátorgyár-építési projektjéhez a két svéd cég, a Volvo és a Northvolt által alapított vegyesvállalat. A beruházás ennek köszönhetően még az idén megkezdődhet.

A svéd Föld- és Környezetvédelmi Bíróság engedélyt adott a Volvo Carsnak és a Northvoltnak az eredetileg tavaly bejelentett göteborgi akkumulátorcella-gyáruk felépítésére. A két cég által létrehozott Novo Energy vegyesvállalat így még ebben az évben megkezdheti az építkezést.

Az akár 50 gigawattórányi éves kapacitással rendelkező gyár várhatóan 2026-ban kezdi meg működését, és több mint 3000 embernek ad majd munkát. Ez lesz a svéd Northvolt második akkumulátorcella-gyártó létesítménye Svédországban a Skellefteåban található egység után.

„Ez egy mérföldkő számunkra. Most már valóban elkezdődhet a munka” – mondta Adrian Clarke, a Novo Energy vezérigazgatója.

Svéd összefogás

A Volvo Cars és a Northvolt 2022 februárjában jelentette be, hogy akkumulátorgyárat építenének a göteborgi Torslanda kerületben. A leendő üzem a Volvo autógyárának közelében található, ám mellette a Volvo és a Polestar más gyárait is elláthatja majd akkumulátorokkal. Az eredeti cél 2025-ös üzembe helyezés volt, de a Novo Energy jelenleg úgy gondolja, hogy 2026 reálisabb.

A két partner nem részletezte, mennyit fektet be a beruházásba. 2022-ben azonban bejelentették, hogy a duó összesen 30 milliárd svéd koronás, azaz mintegy 2,9 milliárd eurós beruházást szándékozik végrehajtani. Ez az összeg azonban magában foglalja az akkumulátorok körüli közös kutatólétesítmény felépítését is – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink