Gyártók Hatalmas üzlet a Tesla töltőhálózata

Hatalmas üzlet a Tesla töltőhálózata

autopro.hu/Sz.K. | 2023.09.03 12:17

Hatalmas üzlet a Tesla töltőhálózata

Fotó: Pixabay

Egy Wall Street-i elemző becslése szerint a Supercharger-hálózat a Tesla bevételeinek három-hat százalékát teszi ki – pedig néhány évvel ezelőtt egy blogbejegyzésben még arról írt a vállalat, hogy a Supercharger-hálózat „soha nem lesz profitközpont”. A márka azóta hosszú utat járt be, és egy elemző becslése szerint a Supercharger-hálózat az elkövetkező években több milliárd dolláros üzletté nőheti ki magát.

Hirdetés

Dan Ives, a Wedbush Securities befektetési cég ügyvezető igazgatója és vezető részvényelemzője azt gondolja, hogy a Tesla Supercharger-üzletága a teljes bevétel nagyjából három-hat százalékát érheti el, ami 2030-ra 10-20 milliárd dolláros üzletet jelentene.

A Wall Street-i elemző előrejelzését több tényezőre alapozta, többek között a Tesla több autógyártóval kötött North American Charging Standard (NACS) megállapodására, energiaüzletágára, a mesterséges intelligenciába történő beruházásokra és a növekvő gyártási kapacitásra.

Ives hozzátette, hogy a Tesla kiváló helyzetben van ahhoz, hogy a villamosítás felé vezető úton további tőkét kovácsoljon, és hogy a Tesla elektromos járművei iránti globális kereslet a közelmúltbeli árcsökkentéseknek köszönhetően kitart. A Tesla részvények szerinte 350 dollárra is emelkedhetnek.

A töltőhálózat változatos használói

Miután idén többször is csökkentették a Tesla modellek árát, Elon Musk vezérigazgató 2023 júliusában azt mondta, hogy a márka ismét árcsökkentést hajthat végre, ha nehéz idők jönnek. A Tesla a kezdeti időkben a Model S és a Model X ingyenes, korlátlan szupertöltésével csábította az ügyfeleket.

A márka 2018-ban visszavonta a kedvezményt, arra hivatkozva, hogy az nem fenntartható, de állítólag még mindig több ezer Tesla élvezi az ingyenes szupertöltés előnyeit. Ezek lehetnek régebbi Teslák, amelyek az ingyenes szolgáltatással érkeztek, vagy újabbak, amelyek ideiglenes ajánlatokkal rendelkeznek.

A márka nem szüntette meg teljesen az ingyenes programot, 2023 júniusában leltári ajánlatokat kínált a Model 3 vásárlóinak, három hónapos ingyenes, korlátlan szupertöltéssel csalogatva őket, ha egy bizonyos időszakban rendelnek.

Miután a Ford idén nyáron bejelentette, hogy csatlakozik a Tesla észak-amerikai töltési szabványához, több autógyártó is követte a példáját, többek között a General Motors, a Mercedes-Benz, a Honda, a Volvo és a Nissan.

Az OEM-eknek nem kell licencdíjat fizetniük a Teslának a NACS-csatlakozó beépítéséért. Az ügyfeleknek azonban díjat kell fizetniük a Tesla Supercharger használatakor, ami az egyik módja lehet annak, hogy több milliárd dolláros üzletággá nőhesse ki magát – írja az InsideEVs.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink