Gyártók Három év múlva jön az első elektromos Aston Martin

Három év múlva jön az első elektromos Aston Martin

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.26 04:20

Három év múlva jön az első elektromos Aston Martin

Aston Martin DBX | Fotó: Aston Martin Lagonda Media

Közzétette elektromosítási törekvéseit az Aston Martin. Az első plug-in hibrid modell a középmotoros Valhalla szuperautó lesz, amelynek kiszállításait 2024 elején tervezi megkezdeni a gyártó. Az első akkumulátoros elektromos autóra a brit autómárkától 2025-ig kell várni. A milliárdos Lawrence Stroll-tól származó tőkebefektetéssel új szemlélet is érkezett a jövőre nézve, amely már a sokadik elektrifikációs stratégiája a gyártónak.

Hirdetés

A tervek szerint 2026-tól kezdve minden új Aston Martin modell elérhető lesz elektrifikált kivitelben. Legfrissebb közleményükben sem pontosították azonban, mit jelent az elektrifikáció, ugyanis egy 48 voltos mild hibrid rendszert is lehet annak hívni, egy ilyen hajtáslánccal azonban nem lehet tisztán elektromosan közlekedni. A gyártó 2030-ra tisztán elektromossá tenné központi modelljeit, vagyis a GT sportautókat és az SUV-kat, ami azt jelenti, hogy különkiadású autók továbbra is érkezhetnek belső égésű motorral. Az első tisztán elektromos modell egyes hírek szerint a DB11-es sportautó utódja lehet.

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11 | Fotó: Aston Martin Lagonda Media

A gyártó „Racing. Green” névre keresztelte fenntarthatósági projektjét, a „British Racing Green”, vagyis a legendás brit versenyzöld színváltozatra utalva. A stratégia része nemcsak az autók hajtásának elektromosítása, hanem a gyártás és az ellátási lánc fenntarthatóvá tétele is. Az Aston Martin saját gyárai 2030-ra nettó zéró emissziósok lesznek a tervek szerint, a beszállítói lánc szén-dioxid-kibocsátása pedig 30 százalékkal csökkenni fog a 2020-as értékekhez képest, míg 2039-re itt is a karbonsemlegesség a cél.

Átfogó stratégia

Tobias Moers, a Daimler egyik korábbi vezetőségi tagja, ma az Aston Martin vezérigazgatója tudatta, fenntarthatósági ambícióik túlmutatnak az emissziómentes autók gyártásán – teljes tevékenyégi körükön belül a fenntarthatóságot célozzák, és igyekeznek hasznos szereplői lenni a társadalomnak. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy a gyártó a vezetői pozícióinak negyedét nőkkel kívánja feltölteni a következő öt évben.

A vállalat számos alkalommal módosította már elektrifikációs stratégiáját. Volt egy Rapide névre hallgató, 800 voltos elektromos rendszerrel szerelt szedánjuk előrehaladott fejlesztési fázisban, ám ez sosem került piacra. Felmerült, hogy a Lagonda márkát fogják tisztán elektromossá alakítani, de később ezt is elvetették. Miután egy, a kanadai milliárdos Lawrence Stroll köré szerveződő konzorcium átvette az Aston Martin vezetését és kinevezték Moers-t a vállalat élére, ismét megváltoztatták a teljes modellfilozófiát, és a jelenlegi felállás lépett érvénybe — írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink