Gyártók Hamarosan négyes szintre jutna önvezetésben a Nissan

Hamarosan négyes szintre jutna önvezetésben a Nissan

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.03 08:18

Hamarosan négyes szintre jutna önvezetésben a Nissan

Fotó: Nissan USA

A 2027-es pénzügyi évre nem kisebb céllal készül a Nissan, mint utcai mobilitási szolgáltatások számára is lehetővé tenni a negyedik szintű önvezetést Japánban. A vállalat bejelentette stratégiáját eddig a célig, és már 2017 óta tesztel üzleti modelleket a Japánban és külföldön megvalósítandó mobilitási szolgáltatások számára. Ebben a cikkben részletesen írunk továbbá az automatizált vezetés szintjeiről, az alap vezetéstámogató rendszerektől a teljes önvezetésig.

A projektben célba vett helyszínek Yokohama egy területe és Fukushima prefektúra egyik városa, Namie, ahol már 2021 óta működik egy mobilitási szolgáltatás, a Namie Smart Mobility. Japánon kívül a Nissan Londonban kísérletezik önvezetéssel. Az ezekből a kísérletekből nyert tudással felvértezve a Nissan a 2027-es pénzügyi évben tervezi bevezetni az önvezetéses mobilitási szolgáltatásait, összedolgozva harmadik felekkel, mint az adott helyi hatóságok és szállítási vállalatok.

Az automatizált vezetési szintekről

Két nagy csoportra érdemes osztani az SAE önvezetési szinteket: nullától második szintig a sofőr valóban vezet, amikor aktívak a vezetéstámogató funkciók, harmadiktól az ötödik szintig pedig már nem, ekkor teljes önvezetésről. Az első csoport működését folyamatosan felügyelnie kell a vezetőnek, a biztonság érdekében szükség esetén kormányozni, fékezni és gázt adni is kellhet. A harmadik szinten alapvetően az autó vezet, de a rendszer kérheti, hogy a sofőr vegye át az irányítást. A két legmagasabb szinten már egyáltalán nem kell beavatkoznia a vezetőnek.

Az első csoport vezetéstámogató rendszereket tartalmaz. A nulladik szinten olyan funkciók érhetők el, amelyek figyelmeztetésekkel vagy pillanatnyi beavatkozásokkal segítenek a vezetőnek. Ilyen például automatikus vészfékezés, a holttérfigyelő és a sávelhagyás-figyelmeztetés. Az első szint kormányzási vagy gyorsítási/fékezési segítséget nyújt, például sávtartó asszisztenst vagy adaptív sebességtartó automatikát (adaptív tempomat). A második szint ezt a kétféle funkciótípust már együtt, egy időben is tudja biztosítani.

A második csoportnál beszélhetünk valódi önvezetési funkciókról. A harmadik szint már araszoló forgalomban is képes önvezetésre, de a negyedik szinthez hasonlóan csak akkor működnek ezek a funkciók, amikor minden feltétel megfelelő, és csak limitált helyzetekben érhetők el. A negyedik – jelenleg a Nissan által is bevezetni kívánt – szintet teljesítő autók helyi, városi közlekedésben vezető nélküli taxiként képesek funkcionálni, és már nem muszáj pedálokat és kormánykereket beépíteni ezekbe a járművekbe. Az ötödik szint a negyedikkel megegyező, de már bármilyen körülmények között képes üzemelni.

Már idén kezdődnek az előkészületek

A japán autógyártó Minato Mirai-ban már a 2024-es pénzügyi évben teszteket folytat majd, amelyeknek később növeli a csapásszámát. A tesztek alatt az önvezetés szintje egyre nőni fog, miközben törődni azzal is, hogy az ügyfelek elfogadják az új technológiákat. 2025 és 2026 között az önvezetéssel ellátott szolgáltatások demonstrációja fog zajlani a Yokohama-i térségben, 20 járművel, amelyeket egyelőre ellátnak vezetővel is. 2027-ben aztán már több tíz önvezető autó fogja róni az utakat három-négy településen, köztük vidékivel is, ehhez pedig már felvette e gyártó a kapcsolatot a városokkal.

A kezdeményezés szoros együttműködést kíván meg a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériummal, a földügyi minisztériummal, az infrastruktúráért, közlekedésért és turizmusért felelős minisztériummal és egyéb szervekkel. A minisztériumok aktívan közreműködnek a technológia előmozdítása és új mobilitási szolgáltatások létrehozása érdekében, saját negyedik szintű önvezetés terjedését gyorsító bizottság létrehozásával – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink