Gyártók Ford-dizájn: viszlát Smith, üdv Piaskowski!

Ford-dizájn: viszlát Smith, üdv Piaskowski!

autopro.hu | 2014.06.23 11:59

Ford-dizájn: viszlát Smith, üdv Piaskowski!

Július elsejétől a 24 éves dizájneri és vezetői tapasztalattal rendelkező Joel Piaskowski lesz a Ford Európa formatervezési igazgatója: Piaskowski Martin Smith-t váltja le.

A 45 éves Piaskowski a 64 esztendős Martin Smith helyére kerül, aki tíz éven át vezette a Ford Európa díjnyertes formatervezői csapatát. Smith az év végén nyugdíjba vonul.

Joel Piaskowski

A korábban a General Motors Europe-nál dolgozó Smith 2004-ben csatlakozott a vállalathoz. Az ő irányítása alatt alakult ki a Ford Európa autóinak új formanyelve, ami kinetikus dizájnként vált közismertté. A formanyelv erősen meghatározta a modellek külső-belső megjelenését, és olyan autók megalkotásához vezetett, mint az első generációs S-MAX és Kuga, a negyedik generációs Ford Mondeo vagy a második generációs C-MAX – nem beszélve a világszerte kapható, legújabb Focusról és Fiestáról. Smith irányításával számos fontos Ford-tanulmány is született, köztük az Iosis, az Iosis X, az Iosis MAX, a Verve, az Evos és a legújabb S-MAX Concept.

Smith utódja, Joel Piaskowski jelenleg a stratégiai tanulmányok részlegét vezeti az USA-ban. Az ő feladata lesz minden európai tanulmányautó és sorozatgyártású modell formatervezési munkájának irányítása, valamint a globális dizájn-kezdeményezéseinek támogatása. Piaskowski két felettese Moray Callum és Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke lesz.

Martin Smith

A Michiganben született Piaskowski 1990-ben szerzett diplomát Detroitban a Kreatív Tudományok Főiskoláján a közlekedéssel kapcsolatos formatervezésre szakosodott képzőművészként. 2010-ben lépett be a vállalathoz az amerikai modellek külső formatervezéséért felelős igazgatóként, csapatával számos népszerű modellt alkottak, többek közt a nemrégiben bemutatott ord Mustangot és az F-150 pickupot. 2013 januárjában Piaskowskit kinevezték a márka Ázsia-Óceánia formatervezési igazgatójának, ekkor az ausztráliai Melbourne-ben működő Ázsia-Óceánia Dizájn Központban dolgozott, ezt követően pedig Dearbornból irányította a nemzetközi formatervezési stúdióit. Mielőtt a vállalathoz csatlakozott volna, Piaskowski 2009 és 2010 között a Mercedes kaliforniai formatervezési központjának elnöke volt, ezt megelőzően pedig hat éven át az amerikai Hyundai formatervezési igazgatójaként dolgozott. Pályafutását 1990-ben kezdte a General Motorsnál, ahol több mint 12 éven át vett részt különböző márkák külső és belső formatervezési projektjeiben.

Kiemelt Partnereink