Gyártók Félrerakta indiai terveit a Tesla

Félrerakta indiai terveit a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2022.05.17 07:21

Félrerakta indiai terveit a Tesla

Fotó: teslamotorsinc.sharepoint.com

Ügyhöz közeli források beszámolója alapján a Tesla felhagyott azon törekvésével, hogy Indiába exportálja elektromos autóit, miután nem sikerült elérnie a kormánynál, hogy azt a mostaninál alacsonyabb vámok mellett tehesse meg.

Hirdetés

A döntés előtt Elon Musk cége több mint egy éven keresztül próbálta meggyőzni az indiai kormányt, hogy az Egyesült Államokból és Kínából alacsonyabb vámok mellett exportálhassa járműveit.

Az importált járművek értékének akár 100 százalékának is megfelelő vámtarifák csökkentéséről szóló megállapodást azonban mostanra ellehetetlenítette az indiai kormány ahhoz ragaszkodása, hogy bármiféle engedmény nyújtása előtt a Tesla tegyen ígéretet a helyi gyártás beindításáról.

Komoly előkészületek folytak

A névtelenség mellett a Reuters-nek nyilatkozó bennfentesek szerint mielőtt döntött volna indiai terveinek sorsáról, a Tesla kivárta, hogy a kormány február 1-jén bejelentse költségvetését és az adózási változásokat. Miután világossá vált, hogy a járműimportot változatlan vámok terhelik, és a hosszas lobbizás nem vezetett eredményre, a Tesla az indiai tervek jegeléséről döntött.

Tette mindezt azután, hogy az indiai működés megkezdése érdekében már „a terepen” is egész komoly előkészületek folytak. Például több hónapon keresztül kutattak megfelelő helyszínek után, hogy indiai nagyvárosokban, mint Új-Delhi, Mumbai vagy Bengaluru kereskedéseket és szervizeket nyithassanak.

A gyártó már egy kisebb indiai csapatot is felállított, most a csapat tagjainak egy részét más piacokra irányították át. Manuj Khurana, indiai üzletfejlesztési vezető például márciustól Kaliforniában, termék területen tölt be pontosan meg nem nevezett pozíciót.

Megváltoztak a körülmények

A bennfentesek szerint a holtpontra jutott tárgyalásokon kívül az indiai tervek elhagyásában az is közrejátszott, hogy más piacokon erős kereslet mutatkozott a Tesla modelljei iránt.

Mindazonáltal a Tesla még januárban sem adta fel a piacra lépést: Musk akkor úgy nyilatkozott, hogy vállalata „még sok akadály áthidalásáról egyeztet a kormánnyal.”

India célul tűzte, hogy minél több külföldi vállalat létesítsen gyártókapacitást az országban. Bár a Teslát úgy tűnik elvesztette, sikerként értékelheti a Mercedes-Benz azon januári bejelentését, ami szerint elektromos autókat fog helyben gyártani.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink