Gyártók Félő, hogy Blume nem tud egyszerre két lovat megülni

Félő, hogy Blume nem tud egyszerre két lovat megülni

autopro.hu/P.B. | 2022.07.26 13:21

Félő, hogy Blume nem tud egyszerre két lovat megülni

Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója | Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche tőzsdére vitele és egyáltalán a sportautós márka vezetése túl nagy falat lehet a Volkswagen Csoport vezetésével együtt Oliver Blume számára – legalábbis a befektetők egy része ettől tart, de közben vannak, akik kifejezetten üdvözlik Blume kinevezését.

Hirdetés

A VW számos befektetője szerint egyszerre két lovat kellene megülnie Oliver Bluménak azzal, hogy a jelenleg is általa vezetett Porsche és a Volkswagen Csoport élén is ő áll majd Herbert Diess szeptemberi távozásával. Egyesek úgy vélik, ősztől a Porsche irányítását más veszi majd át.

Ingo Speich, a VW top 20 befektetői között lévő Deka Investment vállalatirányításért felelős vezetője szerint Blume nem lesz képes mindenért felelni, és az, hogy egyszerre vezeti a Csoportot és a Porschét is, nagyon rossz hatással lesz a Porsche tőzsdei listázására.

„Ilyen kettős vezetői mandátum csak átmenetileg képzelhető el, főleg vészhelyzetben – hosszú távon nem működik” – mondta Ulrich Hocker, a lakossági befektetőket képviselő Német Értékpapír-védelmi Szövetség (DSW) munkatársa.

Nem várható halogatás

Ennek ellenére a legtöbben ebben a szakaszban nem számítanak késedelemre a tőzsdei bevezetés ügyében. Ez akár azt is jelentheti, hogy Blume nem marad sokáig a Porsche AG élén: a német autóipar veteránja, Ferdinand Dudenhöffer azt feltételezi, hogy a Porsche pénzügyi vezetője, Lutz Meschke ősszel átveheti a sportautó-márka vezetését Blumétól.

Ugyanakkor a Reuters egy, az ügyben jártas forrása azt nyilatkozta, hogy néhány hétbe telik, amíg kiderül, hogy a vezetői változások valójában mit jelentenek az Porsche tőzsdére vitele számára. Hozzátette, nem számít arra, hogy a közeljövőben Blume ne töltené be mindkét pozícióját, azaz maradni fog a Porsche élén is.

Egy ilyen csapatjátékos kell!

A fenti aggályok ellenére vannak, akik örülnek a váltásnak. A Porsche üzemi tanácsának vezetője, Harald Buck biztos abban, hogy Oliver Blume kinevezése jót fog tenni a wolfsburgi központnak, ugyanakkor nem tart attól, hogy az új munka túlságosan megterhelné a vezetőt – idézi Buckot az Automobilwoche. Buck hozzátette, hogy egy olyan csapatjátékos, mint Blume biztosan jót tesz a Volkswagennek.

A VW üzemi tanácsa nem kommentálta a Reuters értesüléseit ugyanakkor ahogyan az az autopro.hu korábbi cikkéből is kiderül, a szakszervezetek enyhén szólva is hűvös viszonyt ápoltak Herbert Diess-szel. Az természetesen kérdéses, hogy az elektromos átállás korában Blume mennyivel lehet jobb vezető a szakszervezetek szemszögéből.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink