Gyártók Évi több tízezer autót gyártana a Lotus

Évi több tízezer autót gyártana a Lotus

autopro.hu/V.M. | 2021.04.29 09:23

Évi több tízezer autót gyártana a Lotus

Előszériás Lotus Eviják | Fotó: Lotus

A Lotus brit sportautógyártó bejelentette, hogy több mint 2,3 milliárd eurót készül új technológiák és gyártási kapacitásának drasztikus fejlesztésébe fektetni, továbbá, hogy a tervek szerint 2028-tól kizárólag elektromos autókat fog gyártani.

A vállalat jelenleg évente átlagosan 1500 autót gyárt, ezt a számot azonban több tízezerre fogják emelni, amihez az anyagi forrásokat az anyavállalatok, a kínai Geely és a maláj Etika Automotive fogják biztosítani. A tervek közt szerepel egy új üzem építése a kínai Vuhanban.

A Lotus utolsó konvencionális hajtású modellje, az Emira, júliusban jelenik meg. A vállalat a sportautóit nagyjából 52 és 115 ezer euró között kínálja, és a jövőben érkező típusok is ebben az ártartományban fognak maradni – közölte a Lotus vezetője, Matt Windle a tervek bejelentésére szolgáló sajtóeseményen.

Windle egyúttal jelezte, hogy a jövőben „nagy előrelépést” fognak tenni járműveik minősége terén.

Még bizonytalan a teljes elektrifikáció ideje

Az elektrifikációval kapcsolatban a cégvezető ismertette, céljuk, hogy 2028-tól csak elektromos autókat gyártsanak, a dátum azonban változhat az Emira népszerűségének függvényében. Ehhez hozzátette: „az évtized vége előtt azonban biztosan teljesen elektromosak leszünk.”

A Reuters beszámolója szerint a Lotus Evija, a márka első tisztán elektromos hiperautójának gyártása idén kezdődik. A modellből mindössze 130 darab fog készülni, melyek ára körülbelül 2,3 millió euró lesz. A Lotus első tisztán elektromos sportautója 2028-ban jelenik meg a kínálatban

A Lotus jelenleg a Renault-val együttműködve fejleszt egy padlólemezt elektromos sportautókhoz. A platformot használja majd az Alpine is, továbbá más gyártóknak is elérhetővé teszik majd.

Kiemelt Partnereink