Gyártók Emberi jogok miatt bukhat egy beruházást a VW

Emberi jogok miatt bukhat egy beruházást a VW

autopro.hu/P.B. | 2022.05.30 12:21

Emberi jogok miatt bukhat egy beruházást a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Kiszivárgott dokumentumok szerint a német kormány nem támogatja egy meg nem nevezett német vállalat beruházásait Kínában, az ujgur kisebbség által lakott Hszincsiang tartományban, ugyanis ott az ujgurok emberi jogait sorozatosan sérti a kínai kormányzat a német álláspont szerint.

Német lapértesülések szerint a kiszivárgott dokumentumban meg nem nevezett vállalat a Volkswagen Csoport, mely befektetési garanciákat kért a német kormánytól kínai beruházásaihoz. A VW szóvivője ezt a tényt megerősítette, de azt nem, hogy elutasították volna a kérelmet – mint fogalmazott, továbbra is várják a választ.

A Spiegel szerint a kormány nem fogja támogatni a Volkswagen beruházásait az ujgurok elnyomása miatt. Ez lenne az első olyan eset, amikor Németország az emberi jogok védelme miatt nem támogatja egy német vállalat beruházási terveit.

Nem kis tétel

A beruházási garanciákkal a német állam a német cégek gazdasági fellendülését szeretné előmozdítani például a kisajátítások érvényre juttatásával. Csak a tavalyi évben 2,6 milliárd eurót költött ilyen garanciákra Németország.

Hivatalosan egyelőre egyetlen kérelmet sem utasítottak el, az új kormány többek között tizenhárom kínai esetben is támogatásáról biztosított német cégeket. Ugyanakkor egyik említett beruházásnak sem volt köze az ujgurok által lakott Hszincsiang tartományhoz – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink