Gyártók Élre tör az e-autók gyártásában a Ford

Élre tör az e-autók gyártásában a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.12.07 17:22

Élre tör az e-autók gyártásában a Ford

Fotó: Ford Media Center

Az amerikai autógyártó arra számít, hogy mindössze két éven belül a világ második legnagyobb e-autógyártójává fog válni, évi 600 ezer elektromos járművet kitevő termelőkapacitására építve.

Hirdetés

Az elektrifikációban több európai riválisához képest is lemaradásban lévő Ford optimizmusa a tisztán elektromos F-150 pickup iránti magas keresletből ered – magyarázta a Ford Észak-Amerika operatív vezetője, Lisa Drake egy befektetői konferencián. Drake megosztotta, hogy már közel 200 ezer megrendelést kaptak a platós kisteherautóra.

A Ford előrejelzése még érdekesebbnek tűnik az AutoForecast Solutions autóipari elemző vállalat számításaival összevetve, amik szerint a Ford 2025-re a Tesla és a Volkswagen mögött csupán a harmadik helyért fog versenyezni a Stellantis-szal.

Átalakítják ellátási láncukat

Drake továbbá elmondta, a Ford azon dolgozik, hogy az elektromos autók alkatrészeinek, mint például a teljesítményelektronikák és az elektromos motorok gyártását vertikálisan integrálja, vagyis házon belülre hozza.

„Ebben az iparágban már régóta nem bevett dolog a vertikális integráció” – fogalmazott Drake, aki a gyakorlat terjedését jósolja az elektrifikáció folyamatával párhuzamosan.

A Ford 2030-ra 240 gigawattóra akkumulátorgyártási kapacitással akar rendelkezni. Jelenleg több akkumulátorgyártóval is együttműködik akkuk gyártásában és fejlesztésében, a cégek között ott van például a kínai CATL, az LG Energy Solution és a Magyarországon is jelenlévő SK On.

A Reuters beszámolója szerint Drake folytatólagosan közölte, hogy a Ford jóval a mostani évtized vége előtt 80 dollárra szorítaná egy kilowattóra akkumulátor árát. Ennek érdekében a vállalat a kobaltmentes lítium-vas-foszfát kémia alkalmazásának lehetőségét is vizsgálja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink