Gyártók Elon Musk álmát is elveheti a háború

Elon Musk álmát is elveheti a háború

autopro.hu/P.B. | 2022.03.09 06:18

Elon Musk álmát is elveheti a háború

Fotó: Tesla

Az orosz-ukrán háború miatt növekvő nyersanyagárak vélhetően elnapolják Elon Musk azon tervének megvalósítását, ami egy olcsóbb, szélesebb kör által is megfizethető Tesla modell piacra dobásáról szólt.

Hirdetés

Az egyébként is egyre növekvő nyersanyag- és energiaárak az ukrajnai orosz invázió miatt tovább emelkedtek. Számos egyéb hatása mellett ez a folyamat visszavetheti Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának és más autóipar vezetőknek azt az álmát, hogy megfizethetőbb elektromos járműveket dobjanak piacra.

A nikkel, a lítium és más anyagok árának emelkedése azzal fenyeget, átmenetileg megnöveli az elektromos járművek amúgy is legdrágább részének számító akkumulátorok előállítási költségét, vagy legalábbis visszaveti azt a folyamatot, aminek hála egyre olcsóbb akkuk kerültek piacra. Ez a jelenség hátráltatja a technológia szélesebb körű alkalmazását – írja a Reuters.

Minden drága

Az emelkedő nyersanyagárak minden bizonnyal késleltethetik az elektromos hajtású és a belső égésű motorral szerelt járművek ára közötti olló zárását, ami hátráltathatja az elektromos járművek szélesebb körű elterjedését – vélik szakértők. Ugyanakkor a fosszilis tüzelők árának emelkedése miatt az elektromos járművek fenntartása egyre olcsóbb lehet a belső égésű motorral szerelt autókéhoz képest.

Az orosz-ukrán konfliktus rátett egy lapáttal a nyersanyagok árának emelkedésére: a nikkel és az alumínium ára rekordmagasságba emelkedett március 7-ére, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy az orosz gazdasági kapcsolatokat megszakítja a nyugat.

A lítium ára is emelkedett, több mint megkétszereződött az év vége óta, mivel a kínálat elmaradt a növekvő kereslettől – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink