Gyártók Elkészült a föld alatti autóvasút első szakasza

Elkészült a föld alatti autóvasút első szakasza

autopro.hu/S.B. | 2019.01.09 13:22

Elkészült a föld alatti autóvasút első szakasza

Függetlenül attól, hogy az alagutak jelentik-e majd a megoldást Los Angeles egyre nagyobb közlekedési problémáira, Elon Musk ötlete megvalósult. A milliárdos amerikai üzletember december 18-án nyitotta meg autószállító alagútjának első szakaszát Hawthorne-ban, amelyet a nyilvánosság és a sajtó képviselői ki is próbálhattak.

Hirdetés

Musk szerint az úgynevezett Loop lehet az egyetlen megoldása a lelket nem kímélő forgalmi dugóknak Los Angelesben. Musk a tavalyi év nagy részét az autókat kötött pályán, de a föld alatt nagy sebességgel továbbító koncepció megvalósításának szentelte. Idén decemberre kész lett az első 1,8 kilométer hosszú bemutató szakasz.

A rendszert kifejezetten az autonóm és elektromos járművekre tervezték, mint amilyeneket a Tesla is gyárt. Az első próbautat egy Tesla X modellel lehetett megtenni, az autó egy függőleges süllyesztőliften szállt kilenc méter mélyre. A kötött pályás megoldás az autót egy szállító platformon továbbítja, amely horizontális gumikerekkel tartja a távolságot az akna szélétől. Ha a piros lámpa zöldre vált, a járművezető elkezdheti útját a fehér csőben 64 km/órás sebességgel. Az alagútban kényelmi funkcióként elérhető a Wi-Fi és mobiltelefon-szolgáltatás is.

Musk álma, hogy földalatti autópálya-rendszerével csökkentse a városi felszíni forgalmat, és hogy azt magán, illetve közösségi személygépjárművek használhassák, elérve a 240 km/óra sebességet.

A próbaút napján Musk egy interjúban elismerte az alagút korlátait. Egy átlagos alagút megépítése három-hat hónap munkát igényel mérföldenként. Az elkészült szakasz költsége körülbelül 10 millió dollárba került, nyilatkozta. Azonban hozzátette, a folyamatot 15-ször gyorsabbá és olcsóbbá szeretné tenni.

Kiemelt Partnereink