Gyártók Elítélték az Audi volt vezetőjét

Elítélték az Audi volt vezetőjét

autopro.hu/V.M. | 2023.06.28 09:45

Elítélték az Audi volt vezetőjét

Fotó: Audi MediaCenter

Rupert Stadler volt Audi-vezért egy év és kilenc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Münchenben a 2015-ös dízelbotrányban játszott szerepe miatt. Ezzel a Volkswagen konszern igazgatótanácsának első volt tagjává vált, akit ilyen büntetésre ítéltek.

Hirdetés

A felfüggesztett szabadságvesztés mellett Stadlert 1,1 millió euró pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

Stadler májusban tett beismerő vallomást, miszerint csalást követett el azáltal, hogy bár 2016 nyarán tudomást szerzett az Audi egyes dízelmotorjainál alkalmazott manipulációról, nem akadályozta meg az erőforrásokat használó járművek értékesítését.

A volt vállalatvezető azután vallotta magát bűnösnek, hogy áprilisban megállapodott a bírósággal arról, hogy cserébe enyhébb büntetést rónak ki rá. Az ügyészség eredetileg 2 millió euróra büntette volna Stadlert a Volkswagentől kapott fizetésére és a mostani vagyonára hivatkozva.

A Volkswagen és az Audi 2015-ben ismerték el, hogy egyes dízelüzemű járműveiket olyan szoftverrel látták el, mely tesztek során a valós körülményekhez mérten alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékeket produkált.

Másokat is elítéltek

Június 27-én nem csak Stadler ügyében született ítélet. A Reuters beszámolója szerint az Audi motorfejlesztő részlegének egykori vezetője, Wolfgang Hatz két év felfüggesztett szabadságvesztésben és 400 ezer euró pénzbírságban részesült, míg Giovanni P. mérnök másfél év börtönbüntetést és 50 ezer euró pénzbírságot kapott.

A dízelbotrány ügyében még büntetőeljárás folyik a VW több egykori vezetője ellen Braunschweigben, míg az egykori VW-vezér Martin Winterkorn esetében egészségi állapota miatt szünetel az eljárás.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink