Gyártók Életveszélyben van, aki ilyen autót vezet

Életveszélyben van, aki ilyen autót vezet

autopro.hu/P.B. | 2023.07.13 06:18

Életveszélyben van, aki ilyen autót vezet

Fotó: Wikipedia/Greg Gjerdingen

Egy halálos balesetet követően a Stellantis 29 ezer Dodge Ramet hív vissza a légzsákok potenciális meghibásodása miatt. Az eset súlyosságát mutatja, hogy a javításig azt kérik, egyáltalán ne vezessék az érintettek az autóikat.

Hirdetés

Ahogyan az autopro.hu beszámolt róla, bizonyítást nyert, hogy egy Takata által gyártott légzsák-gázgenerátor hibás működése okozta egy baleset során elhunyt autótulajdonos halálát az Egyesült Államokban, ahol immáron 26 halálesetet hoztak összefüggésbe a mára megszűnt japán autóipari vállalat termékeivel. A legfrissebb tragédia kapcsán egy komoly visszahívási akció is kezdődött.

A potenciálisan súlyos, akár halálos sérüléseket okozó jelenség miatt a májusi balesetben érintett 2003-as gyártású Dodge Ram 1500 pickup modelleket is visszahívták, azonban egy részüket a mai napig nem javíttatták meg. Az NHTSA becslése szerint 2015-ben közel 400 ezer pickupot hívtak vissza, ezekből pedig még 84 ezerben cserére várnak a gázgenerátorok. A Stellantis becslése szerint mintegy 29 ezer autós van még forgalomban a hibás légzsákokkal.

Még mindig tízezrek lehetnek potenciális életveszélyben

A Stellantis figyelmeztette azokat, akik 2003-as Dodge Ram pickupot vezetnek és még nem vitték be javításra az autójukat, hogy azonnal hagyják abba a jármű használatát a szükséges javításig, mert potenciális életveszélyben vannak. A Stellantis már korábban felszólította a tulajdonosokat a javítás elvégzésére, a hírek szerint a májusban elhunyt sofőrt hatszor keresték az ügyben, de nem tudták elérni.

Az elmúlt évtizedben több mint 67 millió Takata légzsákot hívtak vissza az Egyesült Államokban és több mint 100 milliót világszerte, ami a történelem legnagyobb autóbiztonsági visszahívása. 2009 óta világszerte több mint 30 haláleset – ebből 26 az Egyesült Államokban - és több száz sérülés köthető a különböző autógyártók járműveiben a 2009 óta gyártott Takata légzsákok felrobbanásához – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink