Gyártók Elektromosként hozná vissza a Mito-t az Alfa Romeo

Elektromosként hozná vissza a Mito-t az Alfa Romeo

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.26 12:22

Elektromosként hozná vissza a Mito-t az Alfa Romeo

Alfa Romeo Mito | Fotó: Stellantis Media

A három éve elkaszált Mito típust tervezi visszahozni az Alfa Romeo. A kisautó elektromos modellként születne újra, és három helyett ötajtós kivitelben lenne csak választható, mivel a Stellantis konszern új platformjára épülne, amely már ismerős lehet más modellekből.

A Peugeot e-208 és az Opel Corsa-e testvérmodelljeként érkezhet az Alfa Romeo Mito. A két típus a Stellantis e-CMP elektromos kisautóknak szánt platformját használja, így a Mito is ezt kapná a már megszüntetett GM Fiat Small Platform helyett. A Peugeot és az Opel kisautója egy 100 kilowatt teljesítményű elektromos hajtást párosít egy 50 kilowattórás akkumulátorral. A korábban, még a PSA által tervezett CMP platform belső égésű motorok fogadását is lehetővé teszi, de mivel az Alfa Romeo 2027-re Európában, Észak-Amerikában és Kínában 2027-re tisztán elektromossá kíván válni, várhatóan egy akkumulátoros elektromos hajtás lesz a befutó.

Ötajtós kisautó

Damien Dally, az brit Alfa Romeo vezetője megerősítette, hogy egy elektromos kisautó piacra dobását tervezi a gyártó, de egyéb részleteket nem árult el. A korábbi Mito-val kapcsolatban azonban tett egy érdekes megjegyzést: ha a kisautó három helyett ötajtós lett volna, sokkal nagyobb vásárlóközönsége lett volna, egyben utalva a háromajtós autók iránti csökkenő keresletre.

Az Autocar lehetségesnek tartja még, hogy egy új Mito a már csak elektromosként árult Fiat 500 alapjaira épüljön. Jelenleg az 500-as az egyetlen modell ezen a városi autóknak szánt padlólemezen, ami nem tűnik gazdaságosnak, így elképzelhető egy második típus bevezetése. A Fiat 500 azonban egy háromajtós autó, és a kis padlólemez nem enged meg ötajtós kiviteleket, így ez a forgatókönyv sokkal kevésbé reális.

Az Alfa Romeo februárban leplezte le a Tonale crossover-t, amely az első, csak elektromos hajtáslánccal elérhető autó az Alfa Romeo-tól. A 2025-től érkező új modellek mind elektromosak lesznek az Alfa Romeo-tól, így 2027-re meg is történhet a teljes átállás. Egy kisebb elektromos SUV, a Brennero érkezésére is lehet számítani, és minden bizonnyal lesz utódja a Stelvio és Giulia modelleknek — számolt be az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink