Gyártók Elektromos SUV-t mutatott be a Hyundai luxusmárkája

Elektromos SUV-t mutatott be a Hyundai luxusmárkája

autopro.hu/V.M. | 2021.11.23 07:22

Elektromos SUV-t mutatott be a Hyundai luxusmárkája

Fotó: Genesis Motor Europe Media Centre

A Hyundai luxusmárkája, a Genesis egy tisztán elektromos szabadidő-járművet, a GV70 villanyhajtású változatát leplezte le a kínai Guangzhou Autókiállításon, újabb lépést téve afelé, hogy a következő évtized elejére teljes kínálatát elektromos modellek alkossák.

Hirdetés

Az Electrified, vagyis Elektrifikált GV70 nevet viselő luxus SUV, a GV70 akkumulátoros elektromos változata.

A most leleplezett crossover a már korábban bemutatott, elektrifikált G80 és a még nem kapható GV60 SUV mellett a Genesis harmadik tisztán elektromos modellje lesz. A 2015-ben alapított márka célkitűzése, hogy 2030-tól már csak tisztán elektromos autókat kínáljon, ezért elektromos modellpalettájának megfelelő ütemű bővítése különös fontossággal bír számára.

Nincs hiány erőből

Az elektromos GV70 kizárólag összkerékhajtással lesz kapható. Villanymotorjai egyenként 160 kilowatt teljesítményt képesek leadni és 350 newtonméter nyomatékkal mozgathatják a kerekeket. Együttesen – Boost vezetési módban – 360 kilowatt teljesítményt is nyújthatnak.

A Genesis azt nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen kapacitású és kémiai összetételű akkumulátorokkal fogja szerelni villanyhajtású SUV-ját, a hatótávolságról viszont közölt számokat. A kínai CLTC menetciklus szerint egy töltéssel 500 kilométert, míg a koreai sztenderd szerint 400 kilométert tehet meg.

Az elektromos GV70-et 350 kilowattos teljesítménnyel is tölteni lehet, amivel mindössze 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra emelhető az akkumulátor töltöttségi szintje. A jármű 800 és 400 voltos töltőkhöz egyaránt csatlakoztatható lesz kiegészítő konverter nélkül.

A töltéshez kapcsolódik, hogy az elektromos GV70-ből maximálisan 3,6 kilowattal áramot lehet visszatáplálni az otthonok elektromos hálózatába.

Zöld belső, nyugodt utazás

Az Elektrifikált GV70 belsejében számos környezetbarát anyagot használtak a Genesis közleménye szerint.

A Genesis továbbá aktív zajcsökkentési technológiával látta el autóját. A rendszer négy szenzort és nyolc mikrofont használva méri és elemzi az utastérben hallható hangokat, azokhoz igazodva pedig hanghullámok keltésével tompítja a nemkívánatos zajokat.

A belső égésű motor hiánya miatt az elektromos autókban utazók a megszokottnál erősebb menetzajt és korábban ismeretlen, zavaró hangokat tapasztalhatnak. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt a mérnökök több módon igyekeznek megfelelni a megváltozott zajcsillapítási követelményeknek, a módszerek egyike pedig a Genesis által is alkalmazott aktív zajcsökkentés.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink