Gyártók Elektromos monstrumot mutatott be a Cadillac

Elektromos monstrumot mutatott be a Cadillac

autopro.hu/V.M. | 2023.08.10 15:18

Elektromos monstrumot mutatott be a Cadillac

Fotó: Cadillac Pressroom

A luxusautókat gyártó amerikai Cadillac bemutatta Escalade SUV-jának első teljesen elektromos változatát. Az Escalade IQ nem csak nagy méretekkel, de annak ellenére figyelemre méltó hatótávolsággal is rendelkezik.

Hirdetés

A General Motors-hoz tartozó Cadillac kínálatának zászlóshajóját megtestesítő Escalade elektromos változatának gyártása 2024 nyarán indul a GM csak elektromos autókat készítő detroiti üzemében.

A luxus SUV nem is meglepő módon lenyűgöző méretekkel érkezik: hossza mindössze néhány milliméter híján eléri az 5,7 métert, szélessége pedig tükrökkel együtt 2389 milliméter. A Cadillac azt nem közölte, hogy mekkora a tömege az elektromos behemótnak, azonban némi támpontot ad az Escalade 2022-es szériájának súlya, ami felszereltségtől függően 2,5 és 2,8 tonna között változik. Mivel az akkumulátor jelentős plusz súlyt jelent, biztosra vehető, hogy az Escalade IQ súlya bőven három tonna felett lesz.

Több módon is növelték a hatótávot

A nagy tömeg ellenére a Cadillac saját becslése szerint akár a 724 kilométert is meghaladhatja az SUV hatótávolsága. Ez részben annak köszönhető, hogy egy több mint 200 kilowattóra kapacitású akkumulátort helyeztek el az autó padlójában. A Green Car Congress beszámolója szerint a GM által fejlesztett Ultium akkumulátort teljes mértékben a karosszéria szerkezetébe integrálták, amivel csökkentették az energiatároló egység tömegét, egyúttal nagyobb szilárdságot kölcsönöztek a karosszériának.

A hatótávolságot növelik a jó légellenállási jellemzők is, amit például a hűtőlamellák automatikus bezáródása és a jármű aljának sima felszíne tesz lehetővé. A Cadillac szerint az Escalade IQ az eddigi legkisebb légellenállással bíró teljes méretű SUV-ja.

A négykerékkormányzással ellátott elektromos Escalade összkerékhajtásáról egy-egy elől és hátul elhelyezkedő villanymotor gondoskodik. Ezek maximális közös teljesítménye eléri a 750 lóerőt, és akár 1064 newtonméterrel is mozgathatják a kerekeket.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink