Gyártók Elektromos buszokat vásárol Újvidék

Elektromos buszokat vásárol Újvidék

autopro.hu/P.B. | 2022.04.05 11:23

Elektromos buszokat vásárol Újvidék

Fotó: Solarisbus

Tíz darab elektromos Solaris autóbuszt vásárol az újvidéki JGSP, ami ezzel az első szolgáltató lesz Szerbiában, aki ilyen buszokat fog üzemeltetni. A Solaris nemcsak a buszok szállítását nyerte el, hanem mellette a töltési infrastruktúrát is kiépítheti.

Az Újvidék által vásárol Solaris Urbino 12 Electric járművek 160 kilowattos központi villanymotorokkal és nagy teljesítményű akkumulátorokkal szerelik fel. Az akkumulátorok összkapacitása 90 kilowattóra, és a hagyományos töltő mellett pantográffal is tölthetőek. A járművek szállítása a tervek szerint 2023 elején fejeződik be.

Ami a töltési infrastruktúrát illeti: a Solaris öt konnektoros töltőt és három áramszedős töltőállomást épít ki a vajdasági városban. A gyártó közlése szerint a teljes megrendelés értéke 6,2 millió euró, amit az Európai Unió támogat.

Az újvidéki JGSP korábban hat darab CNG-s buszt is vásárolt már a lengyel gyártótól. A Solaris közlése szerint Szerbiában 2011 óta eddig 200 buszt adott el a cég, míg európai szinten már 1200 elektromos buszt értékesítettek.

Hazai pályán is érkezett megrendelés

A Solaris ezzel egyidőben Lengyelországban is elnyert egy beszerzést: egy éven belül három elektromos buszt szállíthat az ország déli felén, a Tátrában fekvő Zakopane városába, ahol szintén kiépítheti a töltési infrastruktúrát is.

A lengyel megrendelés értéke 2,6 millió euró – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink