Gyártók Elege van a Nissannak a Daimlerből?

Elege van a Nissannak a Daimlerből?

autopro.hu/B.B. | 2017.01.09 11:10

Elege van a Nissannak a Daimlerből?

Hét évnyi együttműködést követően a japán gyártó abbahagyná a luxusautók közös fejlesztését a németekkel. Dollármilliárdok sorsa válhat kérdésessé.

Megszűnhet a Nissan és a Daimler közti együttműködés, írja a japán autógyártóhoz közel álló, névtelen forrásokra hivatkozva a Reuters. Úgy tudni, a közös munka épp annak egyik kulcsfontosságú projektjével kapcsolatos nézeteltérés miatt futhat zátonyra.

A gépezet akadozása még tavaly októberben kezdődött, amikor a Nissan úgy döntött, Infiniti gépeihez nem a Daimlerrel közösen fejlesztett MFA2 platformot használja fel, mivel a lapot tájékoztató források szerint az Infiniti mérnökei túl magas elvárásokat támasztottak a német partnerrel szemben. A legnagyobb projekt megtorpanása több területre is kihathat, az egyik legfontosabb ilyen a két nagy gyártó által közösen, egymilliárd dollárból épülő, és idén átadandó mexikói gyára. Itt a közös alapokon nyugvó luxusmodellek készítése zajlott volna, ami mindkét félnek komoly megtakarításokat jelentett volna a tervek szerint.

A hírek szerint az autógyártók igyekeznek elsimítani a nézeteltéréseket, ám ezeknek lehetséges, mélyebb gyökereire utal, hogy az összefogásra elvileg épp a problémát generáló Infinitinek lenne nagyobb szüksége. Elképzelhető, hogy a Daimler egyes technológiájának felhasználása nem jelentette, hogy ennyivel magasabb áron lehet értékesíteni az így készülő gépeket.

A hírek pozitív oldala, hogy a Daimler-Nissan problémái nem érintik a Mercedes, a Smart és a Renault kisautókhoz, furgonokhoz és pickupokhoz tartozó hajtásláncainak együttes fejlesztését.

Kiemelt Partnereink