Gyártók Együttműködések sorával nyerne piacot hidrogénes teherautóinak a Hyundai

Együttműködések sorával nyerne piacot hidrogénes teherautóinak a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2020.11.10 04:17

Együttműködések sorával nyerne piacot hidrogénes teherautóinak a Hyundai

Fotó: Hyundai Media Newsroom

A Hyundai kínai vállalatok két csoportjával is partnerségre lépett Kína hidrogén-ökoszisztémájának fejlesztése céljából. A megállapodások a hidrogén előállítására, a töltőinfrastruktúra kiépítésére, illetve hidrogén üzemanyagcellás teherautók forgalomba helyezésére egyaránt kiterjednek.

Hirdetés

A kínai vállalatok egyik csoportjába a Shanghai Electric Power, a Shanghai Sunwise New Energy System és a Shanghai Ronghe Electric Technology Financial Leasing tartoznak. A Hyundai-jal együttműködve ezek a cégek Sanghaj és a Jangce folyó deltája környékén fognak együtt dolgozni.

A Shanghai Electric Power energiaszolgáltató vállalat hidrogén töltőállomások, egy elektrolízis elvén működő, megújuló energiaforrásokat hasznosító, valamint egy másik, integrált gázosítási kombinált ciklust használó (IGCC) hidrogéntermelő üzem építését fogja végezni.

A Shanghai Sunwise vegyipari vállalat töltőpontokat fog építeni és üzemeltetni, míg a Shanghai Ronghe Electric Technology Financial Leasing pénzügyi szolgáltatásokkal fogja támogatni a Hyundai hidrogén üzemanyagcellás teherautóival zajló pilot programokat.

A Hyundai a pilot programok keretében hidrogénhajtású tehergépkocsikat fog biztosítani logisztikai cégeknek, továbbá a Jangce folyó deltájánál létre fog hozni egy külön vállalatot a teherautók üzemeltetésének támogatására.

Az együttműködés végcélja, hogy 2025-re több mint 3000 hidrogénes teherautót helyezzenek az utakra.

Ideális lehetőséget teremt a fémipar

A Hyundai a másik megállapodást a China Iron and Steel Research Institute Group (CISRI) és a Hebei Iron and Steel Group (HBIS Group) fémipari vállalatokkal kötötte. A kooperáció területre a Pekinget is magába foglaló Jing-Jin-Ji régió, ahol Kína legnagyobb acélipari vállalatai székelnek. A régiót az teszi optimális helyszínné, hogy az acélgyártás során nagy mennyiségű hidrogén keletkezik melléktermékként, továbbá nagy a teherszállítási igény.

A CISRI feladata hidrogéntárolási, -szállítási és -töltési technológiák fejlesztése, továbbá a töltőállomások építésének támogatása. A HBIS Group melléktermékként keletkezett hidrogénnel fog szolgálni, miközben azt is fel fogja mérni, hogy hol lenne igény hidrogén üzemanyagcellás teherautókra. A Hyundai hidrogénhajtású teherautókat fog fejleszteni és forgalmazni.

A partnerek célja, hogy 2025-ig 1000 üzemanyagcellás tehergépkocsit helyezzenek forgalomba a Jing-Jin-Ji régióban. Törekvésüket támogatni fogja, hogy Tangsan város kormányzata éppen egy klaszter létrehozásán dolgozik, segítendő az üzemanyagcellás teherautók fejlesztését, emellett már elkezdte a melléktermékként keletkezett hidrogén szállítására szolgáló infrastruktúra építését.

A tervek megvalósításában fontos szerep fog jutni a Hyundai XCIENT Fuel Cell hidrogén üzemanyagcellás teherautónak, ami a világ legelső sorozatban gyártott hidrogénhajtású teherautója, és melynek első darabjait nemrég adta át a koreai járműgyártó.

Kiemelt Partnereink