Gyártók Együtt fog akkumulátorcellákat gyártani a PSA és a Total

Együtt fog akkumulátorcellákat gyártani a PSA és a Total

autopro.hu/V.M. | 2020.09.09 07:22

Együtt fog akkumulátorcellákat gyártani a PSA és a Total

Fotó: Media Groupe PSA

Egy akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vegyesvállalat létrehozásáról írt alá szerződést a PSA Csoport és a Total olajipari vállalat. A célok egyike Európa függetlenségének garantálása az akkumulátorok tervezésében és termelésében.

Hirdetés

Az akkumulátorcellák előállítása 2023-tól, kettő, a partnerek által gigagyárként jellemzett létesítményben fog megindulni, amik az észak-franciaországi Douvrinban és a délnyugat-németországi Kaiserslautern városában fognak felépülni.

A Total a kutatás-fejlesztési tapasztalataival, míg a PSA az elektromos autók piacának ismeretével és termelési tapasztalataival fog hozzájárulni az Automotive Cells Company (ACC) nevet viselő közös vállalathoz, ami reményük szerint világszinten is prominens szerepet fog betölteni a nagy teljesítményű autóipari akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában.

Bár a cellák termelése csak több év múlva fogja kezdetét venni, a Bordeaux-ban található fejlesztőközpontban és a franciaországi Nersac településén található tesztüzemben már jelenleg is folyik a munka.

Sokat várnak a projekttől

Az összesen 5 milliárd euróból, és a francia, illetve a német kormány 1,3 milliárd eurós támogatásával megvalósuló projekt több ambiciózus cél elérését is szolgálja. Az egyik az olyan akkumulátorok gyártása, amik az elérhető legmagasabb technológiai fejlettséget képviselik az olyan mutatók tekintetében, mint a töltési idő vagy a karbonlábnyom.

A másik, Európa függetlenségének elérése a telepek fejlesztésében, valamint gyártásában. A PSA és a Total becslése szerint 2030-ra az Európában évente eladott elektromos járművek 400 gigawattórányi akkumulátor iránti keresletet fognak generálni, ami tizenötszöröse a mai igényeknek. A kettő üzem együttes termelőkapacitása nyolc gigawattóra lesz kezdetben, 2030-ra azonban 48 gigawattórára fog bővülni, több mint tizedét fedezve az európai keresletnek.

Igyekszik behozni lemaradását Európa

Európa nagy lemaradásban van Kína és Dél-Korea mögött az akkumulátorcellák gyártásában. Az európai cégek jellemzősen a réspiacokat célozva, illetve technológiai újításokkal próbálnak meg versenyképesek maradni. Ugyanakkor az ACC mellett már más európai vállalatok is vannak, amik célja a nagyüzemi termelés megvalósítása. A Northvolt Németországban és Svédországban fog akkumulátorcellákat előállítani, a francia Verkor pedig 2023-ban kezdi meg a cellák gyártását egy 16 gigawattórás kapacitású üzemben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink