Gyártók Egyre kevesebbet keres autóival a Tesla

Egyre kevesebbet keres autóival a Tesla

autopro.hu/Sz.P. | 2023.10.25 10:23

Egyre kevesebbet keres autóival a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla az év elejétől kezdve több lépésben jelentősen csökkentette az elektromos autóinak árát. Ez arra készteti az elemzőket, hogy még jobban figyeljenek a nemrég közzétett negyedéves adatokra: mennyi profitot termel a Tesla egy-egy eladott járművel?

Hirdetés

2022-ben a Tesla egy-egy eladott elektromos autó után 9 ezer dolláros (3,2 millió forint) profitot termelt. A számokat bizonyítékként vették, hogy az elektromos autók is lehetnek nyereségesek, ami keserű igazság volt a hagyományos autógyártók számára, amelyek közül sokan még mindig képtelenek profitot termelni bizonyos szegmensekben.

A Tesla azóta több lépésben drasztikusan csökkentette az elektromos autóinak árát. Emiatt az elemzők és a befektetők még alaposabban veszik szemügyre a nemrég közzétett negyedéves adatokat. Ezek azt mutatják, hogy a Tesla a saját maga által kirobbantott árháborúnak köszönhetően visszaesést szenved el a profit terén, és így a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk is szokatlanul óvatosan nyilatkozott jövőbeli ambícióiról.

Eléri a Tesla az 1,8 millió legyártott járművet?

Az idei harmadik negyedévben a Tesla gyártási és szállítási adatai a második negyedévhez képest csökkentek. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a harmadik negyedévben az elektromosautó-gyártó 430.488 járművet gyártott (+18 százalék az előző évhez képest) és 435.059 járművet szállított ki (+27 százalék). A Tesla célja, hogy 2024-ig összesen 1,8 millió járművet gyártson le, de ehhez sietnie kell: a vállalat eddig mintegy 1,3 millió járművet tudott csak legyártani.

A Tesla 23,35 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el a harmadik negyedévben, ezzel elmaradt a várt értékektől: az elemzők 23,9 milliárd dolláros forgalmat vártak. A nehéz időszak ellenére a harmadik negyedévben a teljes forgalom 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A Tesla 7,6 százalékos működési árrést jelentett a harmadik negyedévben. A bruttó nyereség 4,17 milliárd dollár volt, beleszámítva a Tesla Services és a Tesla Energy - a vállalat energiatároló részlegének - nyereségeit is. Adók és egyéb járulékok után a Tesla 1,7 milliárd dollár működési eredményt jelentett. Tekintettel a körülbelül 435 ezer autóra, amit a Tesla ebben a negyedévben el tudott adni, körülbelül 4145 dollár (másfél millió forint) profitot termelt autónként. - ez a számítás azonban a Tesla Energy, a Tesla Services és más egyéb szolgáltatások utáni bevételt is belekalkulálja.

Az iparágvezető tehát még mindig stabil profitot hoz az eladásokkal. A nyereségesség azonban jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest. A TechCrunch technológiai portál számításai szerint a Tesla nyereségessége 44 százalékkal esett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Elmaradnak a várakozásoktól

Az értékesítési számok növekedése összességében pozitív - azonban a bruttó árrés a tavalyi harmadik negyedévben még 25,1 százalék volt, míg idén ugyanekkorra 17,9 százalékra zsugorodott. Ez az idei második negyedévhez képest is csökkenés – akkor még 18,2 százalékos volt az árrés.

A Tesla mind az eladások, mind a nyereség tekintetében elmaradt a Wall Street várakozásaitól. Ennek fényében Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szokatlanul óvatos volt a közelmúltban: a negyedéves adatok közzététele után Musk azt mondta, aggódik a magas kamatlábak autóvásárlókra gyakorolt hatása miatt. A Tesla-főnök azt is kifejtette, hogy jelenleg hezitál a mexikói gigagyár építésére vonatkozó terveit illetően, mivel még mindig mérlegeli a gazdasági kilátásokat.

Miközben a Teslának sikerült megkerülnie az elektromos autók iránti globális kereslet általános gyengülését egy sor árcsökkentéssel, a negyedéves eredményekről szóló befektetői konferencián Musk az idő nagy részét azzal töltötte, hogy elmagyarázta a további terjeszkedéssel kapcsolatos aggodalmait – írja az Efahrer

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink