Gyártók Durva hitelezési hiba miatt kapott újabb bírságot a BMW

Durva hitelezési hiba miatt kapott újabb bírságot a BMW

autopro.hu/B.B. | 2016.08.18 13:33

Durva hitelezési hiba miatt kapott újabb bírságot a BMW

A gyártó pénzügyi szolgáltató részlege nem tanult a korábbi hibából, ezért az ausztrál hatóságok újabb büntetéssel sújtották.

Hirdetés

Egy kiszivárgott könyvvizsgálói jelentés szerint felelőtlen hitelezés miatt készülhet komolyabb bírság fizetésére a BMW Ausztráliában. A gyanú szerint alacsony jövedelmű fogyasztóknak és folyósítottak nagyobb hiteleket, hogy abból luxusjárműveket vásároljanak. Előfordult, hogy egy munkaszerződéssel nem rendelkező nőnek 27 ezer dolláros (közel 7,5 millió forintos) hitelt nyújtottak, egy 76 éves férfi 50 ezer dolláros (bő 13,5 millió forintos) hitelénél pedig a várható jövedelmi szinttel indokolták a pénzügyi segítségnyújtás jogosságát.

Korábban is volt példa hasonló hitelezői magatartásra, tavaly 306 ezer dollárra bírságolták a BMW-t, idén már 391 ezer dollárra rúg a büntetés az Autocar szerint, a cég így két év alatt 191 millió forintnyi összeget fizet a hatóságoknak.

A felelőtlen hitelezés hátterében az értékesítők nem megfelelő motivációs rendszere állhat: az üzletkötők százezer és 2,2 millió forintnak megfelelő összeg közti jutalékot kaphatnak egy-egy vaskosabb hitelszerződés létrehozásáért. A cég szerint mindent megtesznek, hogy a továbbiakban megfeleljenek a szabályozásoknak, bár a kiszivárgott dokumentum szerint a BMW dolgozóinak jutalékait még nem változtatták meg.

Kiemelt Partnereink