Gyártók Duplázná részesedését a Daimlerben nagytulajdonos kínai BAIC

Duplázná részesedését a Daimlerben nagytulajdonos kínai BAIC

autopro.hu/B.A. | 2019.12.16 15:10

Duplázná részesedését a Daimlerben nagytulajdonos kínai BAIC

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a kínai BAIC autóipari konszern megduplázná a jelenlegi 5 százalékos részesedését a Daimlerben.

Hirdetés

Ezzel a legnagyobb tulajdonossá válna a kínai társaság, megelőzve a Geely-t, mely már most is majdnem 10 szézalékot tulajdonol. A BAIC a részesedés növeléssel felügyelőbizottsági helyre is pályázik a Daimler-nél. Pletykák szerint a Daimler már meg is kezdte a részvények vásárlását a piacon keresztül – írta hírlevelében az Erste Befektetési Zrt.

Kínai tervek

A Daimler és a kínai BAIC Group együttműködése évek óta tart, nyáron lett még konkrétabb lett a házasság, mivel a kínai nagyvállalat 5 százalékos részesedést vásárolt a német konszernben. A kínai cég akkor a német konszern harmadik legnagyobb befektetőjévé válltak. A BAIC Motor Corporation tagjai már októberben egy konferencián beszéltek arról, hogy mindkét fél hajlandó növelni részesedését a másik vállalatában – írta meg korábban az autopro.hu.

A BAIC (Beijing Automobile Group Co Ltd) az amerikai HSBC multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató holding közreműködésével jutott az öt százalékos részesedéshez, az autógyártó a HSBC közlése alapján értesült a részvényvásárlásról.

Ázsiai lesz a Daimler?

Befektetőként ugyanakkor jelen van a Daimlerben a kínai Geely autógyár, illetve a mögötte álló befektetési alap, amelynek élén Li Shufu milliárdos befektető üzletember áll. Ez az alap 9,69 százalékos Daimler-részesedéssel rendelkezik. Ilyen módon már eleve 15 százalék körül van a kínai részesedés a német vállalatóriásban, amely a mostani hírek szerint 20 százalékra növekedhet.

Nagytulajdonosok

A Daimlerben különben a Kuwait Investment Authority is 6,8 százalékkal rendelkezik a Marketscreener tőzsdei adatbázisa szerint. A Harris Associates 4,93, a Deka Investment 2,32, a BNP Paribas Asset Management France 1,82, a BlackRock Advisors 1,68, az Amundi Asset Management 1,62, a Nissan Motor és a Renault pedig 1,54-1,54 százalékkal rendelkezik.

A Daimler maga pedig 30,4 százalékban tulajdonos a BAIC Motorban, 3,1 százalékban a Renaultban, 4,18 százalékban pedig az Aston Martinban. A Daimler árfolyama ma délelőtt 0,5 százalékkal 50,39 euróra csökkent.

Nyitókép: instagram.com/daimler_ag/

Kiemelt Partnereink