Gyártók Döntés születik Herbert Diess jövőjéről

Döntés születik Herbert Diess jövőjéről

autopro.hu/P.B. | 2021.11.24 13:17

Döntés születik Herbert Diess jövőjéről

Fotó: Volkswagen Newsroom

Sajtóinformációk szerint a napokban döntést hozhat a Volkswagen felügyelőbizottsága Herbert Diess jövőjéről. A Volkswagen Csoport vezérigazgatójának az utóbbi hónapokban vált kérdésessé a jövője vezetési stílusa, illetve a leépítésekkel kapcsolatos – előre be nem jelentett – megjegyzései miatt.

Hirdetés

Diess egyszer már megerősítést nyert a Volkswagen Csoport vezetősége által az idei évben – akkor az konszern elektromos átállása és Diess elektrifikációs programja volt a kérdés. Azóta viszont ismét meleggé vált a talaj a vezető lába alatt: a szakszervezeti vezetők szerint érzéketlenül nyilatkozott a munkavállalók jövőjéről. Diess egy felügyelőbizottsági ülésen beszélt először arról, hogy az elektromobilitásra való átállás harmincezer munkahely megszűnését hozhatja magával.

A kialakult helyzet miatt Diess-nek egy amerikai útját is le kellett mondania. Az általános elégedetlenség mellett kifejezetten a wolfsburgi üzem helyzete miatt is főhet a vezérigazgató feje: a Volkswagen központi gyárának számító létesítményben a chiphiány eszkalálódása óta folyamatosan rövidített munkaidőben dolgoznak az alkalmazottak. A gyár jelenleg kihasználatlan, és a Trinity 2026-os gyártásának megkezdéséig az is marad a tervek szerint – ez még Alsó-Szászország miniszterelnökének, Stephan Weilnek sem tetszik. Weil egyébként a VW felügyelőbizottságának tagja.

Erőskezű vezetés

A munkahelyek megszűnése mellett Diess már-már diktatórikus vezetési stílusa is problémaként merült fel. Ugyanakkor sokak szerint jót is tehet a bürokratikusan, és sokszor emiatt döcögősen működő vállalatnak egy erőskezű vezető, aki nem fél döntéseket hozni – ennek köszönhető például a Volkswagen Csoport elektromos offenzívája.

Diess a tulajdonosok közül elsősorban a Piëch és a Porsche családok támogatását élvezi, ám ez a kör is békét szeretne a vállalatvezetésben, ez pedig nem biztos, hogy megteremthető Diess vezetésével – írja az Autmobilwoche.

Kompromisszum jöhet

Bár hivatalos döntés még nem született az ügyben – legalábbis nem jelentették még be –, de sajtóértesülések szerint egy kompromisszum oldhatja fel a vitákat. Herbert Diess maradhat a Volkswagen Csoport élén, ugyanakkor ismét bekerülhet a Csoport felügyelőbizottságába Ralf Brandstätter, aki jelenleg a Volkswagen márka vezetője.

A felügyelőbizottságban Brandstätter a Volkswagen Csoport haszongépjárműveiért, valamint a Seatért és a Škodáért felelne – ezt a pozíciót jelenleg szintén Diess tölti be.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink