Gyártók Dízelautói miatt perlik a Mercedes-Benzt

Dízelautói miatt perlik a Mercedes-Benzt

autopro.hu/V.M. | 2023.02.10 14:17

Dízelautói miatt perlik a Mercedes-Benzt

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benzt több mint 300 ezer vásárlója perli a Londoni Felsőbíróságon, azt állítva, hogy az autógyártó járműveiket „csalóeszközökkel” látta el a károsanyag-kibocsátási értékek manipulálása céljából.

Hirdetés

A felperesek azt állítják, hogy a német OEM félrevezette ügyfeleit bizonyos modelljeinek nitrogén-oxid-kibocsátási értékeivel, illetve a kapcsolódó emissziós normáknak megfeleléssel kapcsolatban.

A Mercedes ugyanakkor tagadja, hogy bármiféle módon manipulálta volna járműveit, és jelezte, hogy készen áll megvédeni magát az általa alaptalannak nevezett vádakkal szemben.

Az előzetes meghallgatáson elhangzottak szerint eddig közel 300 ezer kártérítési igényt nyújtottak be a Mercedes-szel szemben Londonban, és ez a szám még további 35 ezerrel fog nőni a jövőben. Ezeket a felek megegyezése alapján egy eljárásban fogják tárgyalni.

A felperesek ügyvédje szerint a Mercedes egyes modelljeiben olyan technológiát használtak a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésére, ami csak bizonyos hőmérsékleten működik megfelelően, ezért a gyártó járművei sokkal nagyobb emisszióval rendelkeznek, mint ami megengedett lenne.

Folytatódik a történet

A mostani pereskedés a Volkswagen dízelbotrány következményének is tekinthető. Az autógyártó óriás 2015-ben ismerte be csalószoftver alkalmazását a dízelautók kibocsátási értékeinek meghamisítása érdekében. Ezt követően számos más gyártó esetében is felmerült hasonló technológia alkalmazásának gyanúja.

Tavaly a Volkswagen mintegy 220 millió euró kártérítést fizetett ki 91 ezer dízeljárművet vásárolt brit ügyfelének, anélkül, hogy beismerte volna bűnösségét – emlékeztet a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink