Gyártók Csúszhat a Gigafactory Berlin beindítása

Csúszhat a Gigafactory Berlin beindítása

autopro.hu/P.B. | 2021.04.26 08:22

Csúszhat a Gigafactory Berlin beindítása

Fotó: Twitter/ElonMusk

A Tesla júliusban szeretné megnyitni a Gigafactory Berlin nevű, első európai gigagyárát a német fővároshoz közeli Grünheidében. Ez azonban nem biztos, hogy sikerülni fog az amerikai vállalatnak – függetlenül attól, hogy egyébként a gyár készen áll-e a nyitásra.

Hirdetés

A Tesla németországi gyára még mindig vár a végső környezetvédelmi engedélyre, sőt, úgy tűnik, még fog is várni egy darabig. Axel Vogt tartományi miniszter ugyanis úgy véli, hogy alapvető fontosságú dokumentumokat nem adott még be a Tesla a hatóságoknak.

Ha a Teslának újra nyilvános konzultációt kell tartania a tervekről, akkor a júliusi nyitási dátuma is veszélybe kerülhet. Ez ugyanis azzal járna, hogy az emberek négy hétig betekintést nyerhetnek a tervekbe, majd újabb négy hétig véleményezhetik azt.

Ha ezt meg is ússza a Tesla, akkor is hetek kérdése még a végső engedély elnyerése, ugyanis számos előzetes kérelmet is meg kell még vizsgálnia a hatóságoknak – írja az electrive.com.

Idegeskedik a Tesla

A fenitek tükrében nem meglepő, hogy április elején a Tesla egy nyílt levélben élesen kritizálta a német bürokráciát. A gyártó szerint különösen irritáló, hogy még mindig nincs végleges engedélye a grünheidei építkezésnek, miközben a gyártó 16 hónappal ezelőtt nyújtott be kérelmet a hatóságokhoz.

A Tesla úgy véli, hogy az ilyen bürokratikus akadékoskodások hátráltatják a környezetvédelem szempontjából fontos projekteket az országban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink