Gyártók Csökkentik termelésüket az amerikai nagyok

Csökkentik termelésüket az amerikai nagyok

autopro.hu/V.M. | 2020.03.19 04:23

Csökkentik termelésüket az amerikai nagyok

Fotó: GM Corporate Newsroom

A Ford, a General Motors és a Fiat Chrysler Automobiles is csökkenti az amerikai üzemeikben előállított járművek mennyiségét,miután egyezségre jutottak a United Auto Workers (UAW) szakszervezetével. Az új intézkedésekkel mintegy 150 ezer, gyárban dolgozó munkavállalójuk koronavírussal történő megfertőződését vehetik elejét.


A szakszervezettel kötött megállapodás értelmében a három autógyártó rendszeres időközönként részleges üzemleállásokat fog végrehajtani gyáraiban, alapos fertőtlenítés alá veti majd létesítményeit a műszakok között is, növelni fogja az egyik műszak vége és a következő kezdete között eltelt időt, emellett további terveket dolgoznak ki a munkavállalók egymással érintkezésének minimalizálására.

Nem sikerült azonnal közös nevezőre jutni

Az egyezség mindössze néhány órával követi azt, hogy a UAW elnöke, Rory Gamble nyilvánosan is kifejezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban, ahogyan a három autógyártó reagált vasárnapi javaslatára. Gamble eredetileg az amerikai termelőegységek két hetes teljes leállítását szerette volna elérni.

Jelen megállapodás szerint a három gyártó tovább folytathatja az olyan, nagy nyereséggel értékesíthető modellek készítését, mint a Ford F-150, a Jeep Wrangler vagy a Cadillac Escalade. A kompromisszumnak köszönhetően kevesebb bevételtől fognak elesni, mintha a teljes termelésüket szüneteltetniük kellene.

A koronavírus elleni intézkedések részeként a három vállalat korábban már engedélyezte bizonyos alkalmazottjai számára az otthoni munkavégzést. Jelen megállapodásuk pedig nem sokkal azután született, hogy bejelentették, a UAW szakszervezetével közösen egy munkacsoportot hoznak létre.

Az első amerikai megbetegedések

Nemrég a General Motors, valamint a Ford is azt közölte, hogy egy-egy, fejlesztőlétesítményben dolgozó munkavállalójukban kimutatták a tüdőgyulladást okozó COVID-19 vírus jelenlétét. Ez az első alkalom, hogy a két vállalat amerikai alkalmazottai fertőződtek meg az új koronavírussal – jelentette a Reuters.

A General Motors közleménye szerint már zajlik annak kiderítése, hogy kik kerülhettek kapcsolatba a megbetegedett dolgozóval. Az érintett munkahelyére korlátozták a bejárást, és az épületben fertőtlenítést végeztek.

Kiemelt Partnereink