Gyártók Csődeljárás indul a Byton ellen

Csődeljárás indul a Byton ellen

autopro.hu/P.B. | 2021.11.09 10:20

Csődeljárás indul a Byton ellen

Fotó: BYTON Newsroom

A Byton kínai elektromosautó-gyártó egyébként is rossz helyzete tovább romlott. A nagy reményekkel induló vállalatnak Németországban már le kellett állítani a gyártást, most ráadásul csődeljárás indul a cég ellen.

Hirdetés

A kínai Byton Németországon keresztül kívánta megvetni a lábát Európában. A nagy reményekkel induló vállalat számára az elmúlt évek azonban szörnyen alakultak: a cég mögül kihátráltak a támogatók, a működését már korábban le kellett állítani, most pedig csődeljárás is indul a vállalattal szemben.

A Byton német leányvállalatát Daniel Kirchert vezérigazgató és számos alkalmazott már elhagyta, a végső megszűnés már csak idő kérdése.

Nem így indult

A Byton nagy reményekkel indult néhány éve, a cég egyik társalapítója a BMW korábbi menedzsere, Carsten Breitfeld volt. Viszonylag rövid fejlesztési időszak után a cég a 2019-es IAA kiállításon bemutatta az M-Byte SUV-t, amely már majdnem készen áll a sorozatgyártásra.

A modell már 2019-ben egy „guruló okostelefonnak” számított a hatalmas kijelzőivel, ez akkor még meglepő újdonságnak számított. Az első járműveknek 2020 közepén kellett volna megjelenniük a kínai piacon, ezután Európában és az Egyesült Államokban terjeszkedett volna tovább a márka.

A problémák nem sokkal később kezdődtek, és nemcsak a koronavírus miatt: a cég mögül kihátráltak a befektetők, az alapítók sorra hagyták ott a céget, a tiszta lappal való indulásra pedig nem volt sok esély a járvány közepén.

Felcsillanó és kialvó reménysugár

Májusban úgy tűnt, megmentőt találhatott a Byton a Foxconn személyében. A techcég már egy ideje be akart szállni a járműiparba, és az év első felében úgy tűnt, a Byton lesz az egyik olyan cég, amin keresztül ez sikerülhet a tajvaniaknak.

Szeptemberben azonban a Foxconn felfüggesztette az együttműködést, a fontos befektetők, mint például a FAW és a nanjingi városvezetés elvesztették az érdeklődésüket. Ennek eredményeként Bytonnak most láthatóan nehézségei vannak alkalmazottainak fizetésével is, a cég ellen csődeljárás indul – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink