Gyártók Csehország is SUV-lázban ég

Csehország is SUV-lázban ég

MTI | 2023.06.06 08:18

Csehország is SUV-lázban ég

Fotó: Skoda Media

Csehországban több mint 18 százalékkal nőtt az új személyautók eladása eddig az idei évben. Az első öt hónapban a buszok kivételével minden járműszegmensben növekedés volt tapasztalható, de egyértelműen az SUV-k vitték a prímet.

Hirdetés

Csehországban 18,6 százalékkal 95.068 darabra nőtt az új személygépkocsik eladása az idén májusig éves összehasonlításban - közölte a cseh autóipari szövetség Prágában. A közlemény szerint minden kategóriában nőtt az eladás, az autóbuszok kivételével.

A legnagyobb érdeklődés változatlanul a hazai gyártmányú Škodák iránt nyilvánul meg. A német Volkswagen Csoporthoz tartozó Škoda Auto az első öt hónapban 34.178 autót adott el, a második helyen a dél-koreai Hyundai áll 8504 eladott személygépkocsival, míg a harmadikon a német Volkswagen 7773 autóval. A további sorrend: Toyota, Kia, Mercedes-Benz, Dacia, Ford, BMW, Peugeot.

SUV-uralom, de elektromos előretöréssel

A kereskedelmi kategóriákat tekintve az eladott autók 45,2 százaléka SUV volt. A hajtásokat illetően az értékesített személyautók 66 százaléka benzinmotoros, 26 százaléka dízelüzemű volt. Az elektromos, illetve alternatív meghajtású kocsikból 19.964 darabot adtak el, a szegmens éves szinten 36,5 százalékkal bővült.

A motorkerékpárokból 11.796 darab kelt el, egy százalékkal több, mint egy éve. A legkelendőbb a Honda motor volt 3086 eladott darabbal.

Az autóbuszok eladása viszont több mint hatvan százalékkal 241 darabra csökkent a január-májusi időszakban - ismertette a cseh autóipari szövetség közleményében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink