Gyártók Csak néhány órára terjedt tovább az amerikai sztrájk

Csak néhány órára terjedt tovább az amerikai sztrájk

autopro.hu/P.B. | 2023.10.11 12:48

Csak néhány órára terjedt tovább az amerikai sztrájk

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors és a kanadai Unifor szakszervezet helyi idő szerint október 11-én, kedden előzetes megegyezésre jutott. Ez mindössze néhány órával azután történt, hogy 4300 dolgozó sztrájkolni kezdett a GM három kanadai létesítményében.

A kanadai szakszervezet szerint az előzetes megállapodás követi a múlt hónapban a Forddal kötött Unifor-megállapodást, és akár 25 százalékos béremelést is tartalmaz. A sztrájk körülbelül 12 óra után ért véget – ekkor már GM pickupjainak gyártását is veszélyeztette az akció. A munkavállalóknak még szavazniuk kell a megállapodás jóváhagyásáról.

„Amikor szembesült ezeknek a kulcsfontosságú létesítményeknek a bezárásával, a General Motorsnak nem volt más választása, mint hogy komolyan elfogadja a követeléseket” - mondta Lana Payne, az Unifor National elnöke.

A megállapodás nyolc évről négy évre csökkenti a legmagasabb fizetés eléréséhez szükséges időt, mondta Payne, ami azért fontos, mert nagyon sok a fiatalabb kanadai GM-dolgozó.

A GM részvényei 1,6 százalékos pluszban zártak. A cég tájékoztatása szerint délután mindhárom létesítményben újraindult a munka – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink