Gyártók Csak e-autót fog kínálni a Kia 2035-től Európában

Csak e-autót fog kínálni a Kia 2035-től Európában

autopro.hu/V.M. | 2021.11.16 04:20

Csak e-autót fog kínálni a Kia 2035-től Európában

Fotó: Kia

A Hyundai Motor Csoporthoz tartozó Kia autógyártó bejelentette, hogy 2035-től kizárólag teljesen elektromos járműveket fog kínálni Európában, segítve azon céljának elérését, hogy 2045-re karbonsemlegessé alakítsa működését.

Hirdetés

A Kia érvelése szerint a nagy volumenű autógyártók karbonlábnyomának legnagyobb hányada az autóik használatából ered, így a teljes modellkínálatának zéró kibocsátásúvá alakításával a fő emissziós forrást célozza.

A Kia Európában 2035-től kizárólag teljesen elektromos modelleket fog értékesíteni, míg más főbb piacain 2040-nel bezárólag történik majd meg a teljes elektromos átállás.

Nem csak az autók, de a beszállítók is zöldülnek

A modellpaletta elektrifikálása közelebb fogja vinni a koreai OEM-et ahhoz, hogy 2045-ben működését karbonsemleges alapokra helyezhesse. Ennek elérése érdekében már jelenleg is lépéseket tesz. Ezekre példával szolgál az idén bemutatott Kia EV6, az első, Hyundai-jal közös e-GMP padlólemezre épülő tisztán elektromos autója, valamint az EV modellcsalád következő tagjának, az EV9-nek a koncepciója, melyről az első képeket az elektrifikációs tervek ismertetésével egy időben hozták nyilvánosságra.

A Kia EV9 koncepciója

A Kia EV9 koncepciója | Fotó: Kia Media

Továbbá a Kia 2022-ben fel fog állítani egy karbonkibocsátást mérő rendszert a beszállítói számára, hogy aztán az azzal nyert adatok alapján megoldásokat dolgozzanak ki azok emissziójának csökkentésére. Az ellátási lánc dekarbonizációjában a Kia fontos szerepet szán a zöld acélnak, aminek előállításában a fosszilis energiaforrások szerepét minimalizálták. Európában a Mercedes, valamint a Volvo Cars és a Volvo AB is partnerséget alakított már ki zöld acél használata céljából.

Ugyancsak a karbonsemlegesség jegyében a Kia 2030-ra a műanyag-felhasználásában az újrahasznosított anyagok arányát húsz százalékra kívánja emelni. Ennek érdekében együtt fog működni a tengerek műanyag hulladéktól való megszabadítására indított Ocean Cleanup kezdeményezéssel. A kezdeményezés a Kia részvételével egy olyan felfogószerkezetet fog tervezni, amivel a tengerekbe ömlő folyókban fogható fel a hulladék, az így összegyűjtött műanyagokat pedig a Kia beépíti majd járműveibe.

Megújuló forrásokra állnak át a gyárak

A karbonsemlegesség persze nem megvalósítható a telephelyek kibocsátásának csökkentése nélkül. Éppen ezért a Kia 2045-re minden telephelyén nullára kívánja visszaszorítani a káros anyagok kibocsátását.

2030-tól a vállalat a Koreán kívüli telephelyeinek áramellátását teljes mértékben megújuló forrásokból fogja fedezni, míg a hazai egységek esetében az átmenet 2040-re fejeződik be. Közleményében a Kia megjegyzi, hogy a szlovákiai gyára már ma is megújuló forrásokból nyeri az elektromosságot.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink