Gyártók Búcsút int a Lotus három sikeres modelljének

Búcsút int a Lotus három sikeres modelljének

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.10 08:18

Búcsút int a Lotus három sikeres modelljének

Lotus Elise Sport 240 Final Edition | Fotó: Lotus

Felkészült a Lotus egy új érára, amely a hamarosan megjelenő Emira modellel kezdődik. A három ügyes sportautó összesen több mint 50 ezer darabot élt meg a 26 éves gyártási periódus alatt. Az utolsó példányok a Lotus gyűjteményébe kerülnek.

A 2022 tavaszán érkező Emira lesz az utolsó belsőégésű motorral hajtott Lotus, egyben az első, amely már a Geely-korszak szülöttje. A brit márka már a kínai gyártó tulajdonában van, közösen fejlesztik az Evija elektromos szuperautót.

A Lotus ügyvezető igazgatója, Matt Windle kalapot emelt a három kifutó modellen dolgozók előtt. A csapatok a két új Lotuson dolgozva kamatoztatják tovább szakértelmüket. Windle elmondta, rendkívül hálás az Elise, Evora és Exige vásárlóinak is a támogatásért, amivel még a gyártásuk évei alatt ikonikus autókká tették a három E-betűs modellt. A búcsú után üdvözlik a Vision80 stratégia mentén elkezdődő új korszakot és az új hatékonyabb, magasan automatizált gyárakat és összeszerelő-üzemeket az angliai Hethel és Norwich városában, amelyekben magasabb minőségben és rugalmasabban termelhetnek majd.

Sorrendben az utolsó darabok: Evora, Elise és Exige

Sorrendben az utolsó darabok: Evora, Elise és Exige | Fotó: Lotus

Az utolsó darabok

Az 1996-ban gyártásba helyezett, összesen 35.124 legyártott példányt számláló Elise-ből készült egy utolsó, Sport 240 Final Edition különkiadás, a legutolsó autó sárga színű lett. A 2000 óta gyártott Exige 10.497., egyben utolsó darabja Cup 430 Final Edition brit versenyzöld színben pompázik. A két modell a Lotus azon kisautó-platformjára épült, amely többek között az Opel Speedster és az eredeti Tesla Roadster alapját is adta. A méretesebb Evora 2009-ben mutatkozott be, 6117 készült belőle, az utolsó metálszürke lett.

Az autókkal eltöltött 26 év után a Lotus design igazgatója, Russell Carr természetesen hiányolni fogja őket, azonban csapatával izgatottan várja az új fejezetet az Evija, Emira és a hamarosan érkező Type 132 modellekkel, és bizakodóan néz 2022 elébe — számolt be az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink