Gyártók BMW i8: a környezettudatos autózás élménye (videó)

BMW i8: a környezettudatos autózás élménye (videó)

autopro.hu | 2013.08.07 09:52

BMW i8: a környezettudatos autózás élménye (videó)

Fogyasszon keveset, legyen sportos, minden eddiginél jobban szolgálja ki a vezető és az utasok igényeit - a BMW i család nagyobbik tagja erre vállalkozik, nem esélytelenül.

A modellsorozat első sorozatgyártású tagja, a városi közlekedés és praktikusság jegyében született BMW i3 világpremierjét követően a BMW csoport immár a sportautók szegmensére is kiterjeszti a holnap egyéni közlekedési kihívásaira adott forradalmi válaszokat. A BMW i márka a BMW csoport franciaországi, Miramas melletti tesztpályáján szervezett menetpróba keretében mutatja be második sorozatgyártású modelljét, a BMW i8-at.

A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modell napjaink leginkább progresszív karakterű sportautója

A BMW i8 különösen könnyű és aerodinamikailag igen fejlett karosszériája, az eDrive hajtástechnika, a TwinPower Turbo 1,5 literes benzinmotor és az intelligens energiamenedzsment egyedi koncepcióvá áll össze. A szénszál-erősítésű műanyag (CFK) utascella hatékonyan segíti a tömeg csökkentését, ezzel támogatva a sportautók menetdinamikai képességeinek elérését. Álló helyzetből várhatóan mintegy 4,5 másodperc alatt gyorsítva fel 100 kilométer/óra tempóra.

A BMW i8-at agilis menettulajdonságok és gazdaságosság jellemezi. A belső égésű és az elektromos motor, az energiatároló, a teljesítmény-szabályzó elektronika, a futómű-komponensek, illetve a strukturális és ütközésbiztonsági funkciók egyaránt az alumíniumból készült Drive modulban kapnak helyet, míg a 2+2 üléses modell Life moduljának központi elemeként a szénszál-erősítésű műanyagból készült utascella szolgál. E konstrukció alacsony pozíciót biztosít az autó tömegközéppontjának, az első és a hátsó tengely közötti közel 50:50 arányú tömegeloszlás mellett, nagyban elősegítve a BMW i8 dinamikus menettulajdonságait.

Az i8 a BMW csoport saját fejlesztésében született, plug-in hibrid hajtásrendszere az Efficient Dynamics koncepció új fejlesztési lépcsője. E technika a BMW TwinPower Turbo rendszerével feltöltött, kompakt háromhengeres benzinmotorból, elektromos hajtásból, valamint a háztartási elektromos hálózati csatlakozóról is feltölthető lítiumion-akkumulátorból épül fel. A 170 kW/231 LE teljesítményű belső égésű erőforrás a hátsó kerekeket hajtja, míg a 96 kilowattos (131 LE) elektromos motor az első kerekek felé továbbítja teljesítményét. E hajtásrendszer akár 35 kilométeres távon és akár 120 kilométer/óra sebességgel a tisztán elektromos autózást is lehetővé teszi, emellett összkerékhajtásra is képes. A BMW i8 a hálózatról tölthető modellek számára kialakított EU-tesztcikluson felvett átlagfogyasztása a sorozatgyártás kezdetekor kevesebb mint 2,5 literre adódott 100 kilométerenként, míg a hozzá tartozó széndioxid-kibocsátás kilométerenként 59 gramm alatt alakul.

BMW i8 tesztvezetés

Kiemelt Partnereink