Gyártók Bezárt a Nissan barcelonai gyára

Bezárt a Nissan barcelonai gyára

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.21 06:19

Bezárt a Nissan barcelonai gyára

Fotó: Nissan Official Global Newsroom

Befejezte az e-NV200 elektromos kisteherautó gyártását a Nissan, az utódmodell gyártását áthelyezte, a barcelonai gyárát pedig bezárta. A márka az új elektromos furgonját a Renault-val szoros együttműködésben fejlesztette és fogja gyártani.

Hirdetés

A Nissan 1983-ban kezdte meg barcelonai működését a Patrol gyártásával, azóta 15 modellből összesen 3,35 millió autó hagyta el az üzemet. A legutóbbi, itt készülő típus az NV200 kisteherautó volt 2009-től, majd annak elektromos változata, az e-NV200 2014-től. A gyár három fő részből áll: egy központi egységből, egy présüzemből és egy váz- és futóműkészítő csarnokból.

Többezer munkahely a megszűnés szélén

A japán gyártó 2020 közepén jelentette be, hogy végleg bezárja a gyárat, így a dolgozók is munka nélkül maradhatnak. 2021 októberében aztán tárgyalás kezdődött a Nissan, a spanyol hatóságok és a kínai Great Wall Motors autógyártó között arról, hogy utóbbi megvásárolná az üzemet, megmentve ezzel a munkahelyeket, de végül kihátrált az üzletből a kínai vállalat. A gyár és dolgozóinak jövője továbbra is bizonytalan.

Teljesen új elektromos furgon

Szeptemberben a Nissan bejelentette a leköszönő e-NV200 utódja, a Townstar érkezését, melynek elektromos változata a partnermárka Renault-val közösen fejlesztett CMF-C platformra épül, amelyet a Renault Kangoo és a Mercedes Citan is használ. A Townstar-nak nem sok köze lesz az elődjéhez, hiszen a gyártó szerint alapjaiban is új autót alkottak a minőséget és használhatóságot javítandó.

Az elektromos Townstar vélhetően a franciaországi Maubeuge-ben készül majd a Renault egyik gyárában. Egyéb, például a megjelenés időpontjáról vagy az árakról szóló hír nem érkezett a Townstar kapcsán, a Kangoo és a Citan viszont 2022-ben biztosan piacra kerülnek — áll az electrive.com írásában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink