Gyártók Az okos töltésért fog össze a BMW, a Ford és a Honda

Az okos töltésért fog össze a BMW, a Ford és a Honda

autopro.hu/V.M. | 2023.09.14 11:22

Az okos töltésért fog össze a BMW, a Ford és a Honda

Fotó: Ford Media Center

Három autógyártó, a BMW, a Ford és a Honda közösen indítanak egy szolgáltatási platformot abból a célból, hogy az elektromos autóknak lehetővé tegyék az okos töltést. Remények szerint ez hasznára fog válni mind az autóvásárlóknak, mind az elektromosáram-szolgáltatóknak.

A gyártók közösen hozzák létre a ChargeScape vállalatot, ami a szükséges hatósági jóváhagyást követően várhatóan 2024 elején kezdi meg működését, összekapcsolva az autógyártókat, a villamossági szolgáltatókat és az e-autók tulajdonosait.

Az Egyesült Államokban és Kanadában működő új cég platformja a gyártók szerint lehetővé teszi majd felhasználóinak, hogy elektromos autójuk töltését költséghatékonyabb módon végezzék el. Mint írják közleményükben, a ChargeScape úgy vezérelheti majd a hálózatra kapcsolt autók töltését, hogy az a hálózat kisebb leterheltségekor, vagyis alacsonyabb tarifa mellett, illetve a megújuló energia rendelkezésre állásakor történjen.

Az energiaszolgáltatók pont a terhelés időben való jobb eloszlása által nyerhetnek a rendszerrel, ami képes lesz kezelni az energia akkumulátorból elektromos hálózatba visszatáplálását is. A csúcsfogyasztási időszakokban ez szintén segíteni fogja az üzemeltetőket a hálózat egyensúlyban tartásában.

Még folytatódik az előnyök sora

Az autógyártók a kezdeményezésük egy további előnyeként említik, hogy a programba ez úton könnyebb bevonni a villanyautósokat. Mint írják, egy több márka autóit összefogó platformról van szó, plusz a gyártók már eleve közvetlen kapcsolatban állnak ügyfeleikkel, így az okos töltési lehetőségekről nem az elektromosáram-szolgáltatóknak kell költséges módon tájékoztatnia a potenciális érdeklődőket.

A további OEM-ek csatlakozása előtt nyitva álló ChargeScape az autók telematikai eszközeit is hasznosítani fogja a kommunikációhoz. Így az okos töltés akkor is megvalósítható lesz, ha a járműveket olyan töltőoszlophoz csatlakoztatják, mely nem rendelkezik interneteléréssel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink