Gyártók Az e-korszakban is marad a régi dizájn az Alfánál

Az e-korszakban is marad a régi dizájn az Alfánál

autopro.hu/E.M. | 2022.08.24 12:16

Az e-korszakban is marad a régi dizájn az Alfánál

Fotó: Stellantis Global Newsroom

A vállalat formatervezési vezetője szerint értelmetlen csak azért megváltoztatni egy autó kialakítását, mert az elektromos hajtásláncot kapott. Az Alfa szerelmeseinek legnagyobb örömére megígérte, hogy az olasz autógyárban az e-autókat is ugyanazzal az érzelmes dizájnnal fogják megrajzolni, mint ami évtizedek óta meghatározza az Alfa Romeókat.

Hirdetés

„A villamosítás megváltoztatja az autó mozgását, azonban a karakter, a stílus és a képviselt értékek megmaradnak. Az én nézetemben a megjelenés megváltoztatásának nincs értelme az elektromos hajtás kihangsúlyozása érdekében. Nem fogjuk azt mondani, hogy ez egy elektromos autó, nézzen ki másképp, mert elektromos” - nyilatkozta Alejandro Mesonero-Romanos, az Alfa formatervezési főnöke a Top Gear magazinnak adott interjújában.

A BMW számára azért volt értelme egy ilyen stratégiának, mert a német luxusmárka a nemrég kifutott i3-as modelljével az elektromos autók piacának korai belépői közé tartozott. Mivel azonban előbb vagy utóbb minden egyes autógyártó elektromos hajtásra vált, értelmetlen lenne olyan dizájnnal előállni, amelyről üvölt a „hé, helló, elektromos vagyok, nézz rám” szemlélet - tette hozzá a részlegvezető.

Az Alfa ragaszkodik a gyökerekhez

Természetesen lesz némi változás a belső égésű motorral hajtott járművekhez képest. Az e-autókra általánosságban jellemző tényezők, mint a hosszabb tengelytáv vagy az alacsonyabb súlypont hatással lesznek az autó arányaira. Az Alfa formatervezési vezetője szerint azonban a jövőbeli modellek megjelenésének is a múltbéli belső égésű sportautókhoz hasonló „wow-hatást” kell elérni.

Alejandro Mesonero-Romanos azt mondta a tervezőknek, hogy ne legyenek az elektrifikáció megszállottjai. Fontos, hogy olyan merész megjelenést kölcsönözzenek az autónak, amely senki számára nem marad közömbös, azonban elsősorban a járműnek úgy kell kinéznie, mint egy klasszikus Alfának, anélkül, hogy az túlságosan is az elektromosságot hangsúlyozná – írta a motor1.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink